Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Pavel Žalman Lohonka slaví půlkulatiny reedicí prvních tří alb

Kultura

  5:00
Pavel Žalman Lohonka je přední český písničkář s kořeny v trampském hnutí, který prošel mimo jiné také důležitým obdobím propagace (jiho)české lidové písně coby člen skupiny Minnesengři. Své pětasedmdesátiny oslavil 20. března.

Pavel Žalman Lohonka foto: Reprofoto

K této příležitosti přichystalo hudební vydavatelství Supraphon dvojCD obsahující na 50 jeho písní z let 1985-91. Konkrétně se jedná o tři ucelená alba Žalman & spol. (1987), Jantarová země (1990) a Hodina usmíření (1991), k nimž je „přilepeno“ osm živých nahrávek, které v minulosti vyšly na EP.

„Fanoušci u nás tato alba a nahrávky průběžně poptávají,“ říká Pavel Žalman Lohonka. „Jediná šance dosud byla zkoušet štěstí po antikvariátech, takže je skvělé, že to nyní bude opět k dispozici. Od té doby mi vyšlo už 26 autorských desek i několik kompilací. Každou písničku můžete samozřejmě vždycky natočit znovu, ale originál je vždy jen jeden.“

Mezi písněmi, které na dvojdisku najdeme, jsou mnohé z Lohonkových nejznámějších romantických hitů, které dnes už dávno zlidověly nejen u táboráků, například Tak jsme vandrovali, Jdem zpátky do lesů, Kytky stále ještě voní, Rána v trávě nebo Kouřovej signál.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...