Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Pearl Jam zrušili koncert v Praze. Zpěvák si zničil hlasivky v kouři z požárů

Kapela Pearl Jam foto: archív vydavatelství

Kapela Pearl Jam zrušila svůj páteční koncert v Praze. Frontman Eddie Vedder má nemocné hlasivky po vystoupení ve Francii, kde se nadýchal prachu a kouře z nedalekých lesních požárů. Návštěvníci koncertu dostanou své peníze zpátky.
  22:08

„Doufali jsme, že se Ed před zítřejším (pátečním) vystoupením uzdraví. Navštívil doktora v Praze a pokračuje v léčbě, hlas bohužel stále nemá,“ oznámila kapela fanouškům, kterým vyjádřila „upřímnou omluvu“. „Vždycky jsme tady u vás měli památná vystoupení a jsme stejně jako vy hluboce zklamáni,“ napsali Pearl Jam.

Pražský koncert je již druhým, které musela kapela zrušit kvůli Vedderovým potížím s hlasivkami. Středeční koncert ve Vídni se také neuskutečnil. Frontmanův hlas podle vyjádření kapely poškodila čtyřicetistupňová vedra, prach a kouř při vystoupení 17. července nedaleko Paříže.

Pearl Jam vznikla v roce 1990 v americkém Seattle, odkud pochází i třeba Soundgarden nebo Alice in Chains. Navzdory svým sporům s „hudebním establishmentem“, například společností Ticketmaster, se kapela stala jedním z nejpopulárnějších hudebních uskupení 90. let.

Společně s Nirvanou patří mezi hlavní představitele rockového hudebního stylu grunge. K jeho vývoji Pearl Jam značně přispěli v roce 1991 svým albem Ten, které obsahuje hity jako Alive, Jeremy nebo Even Flow.

Autoři: ,