130 let

Frontman skupiny Pearl Jam Eddie Vedder.

Pearl Jam se vracejí do Prahy

Kultura
  •   10:47
PRAHA - Potřetí přijíždí do Česka americká rocková kapela Pearl Jam. Tento pátek představí v pražské Sazka Areně nové album vydané letos v květnu.
Jedna z kapel, které počátkem 90. let definovaly neučesaný styl grunge spojovaný s městem Seattle na západním pobřeží USA, k nám poprvé přijela v listopadu 1996. Tehdy tu Pearl Jam představili album No Code.

O čtyři roky později se jejich druhá návštěva odehrávala ve znamení čerstvého alba Binaural. Letos vydaná deska, nesoucí lakonicky pouze jméno kapely, je jejich osmým řadovým počinem.

Ačkoliv jejich generační a styloví souputníci Nirvana a Soundgarden jsou už uzavřenou kapitolou rockové historie, soudě podle nejnovější nahrávky se Pearl Jam daří spojovat prudké emoce s postupujícím věkem členů kapely, přicházet s jakousi poučenou naštvaností.

Novinky, hity a coververze
O výběru skladeb, které v pátek zazní na jejich pražském koncertu, si lze udělat představu například ze srpnového vystoupení, kterým Pearl Jam uzavírali festival v anglickém Readingu, kde čerpali z debutu Ten a druhé desky Vs. Repertoár na současném turné se koncert od koncertu liší. Podle seznamů na internetových stránkách vydavatele se ale dá tipovat, že Pearl Jam přehrají zhruba polovinu skladeb z nové desky, zařadí některé ze svých nejslavnějších skladeb (Even Flow či Jeremy) a přidají jednu či více coververzí - buďto Rockin' In The Free World a Fuckin' Up od Neila Younga, I Believe In Miracles od punkových Ramones, Baba O'Riley kapely Who či Little Wing Jimiho Hendrixe.

Jistě nebude chybět ani singl World Wide Suicide (Celosvětová sebevražda), který se začátkem letošního roku objevil jako předzvěst chystaného alba. Při poslechu rychle pádící nahrávky s běsnícími kytarami a řevem zpěváka Eddieho Veddera bylo jasné, že se album neponese ve smířlivém duchu vůči stavu současných Spojených států. Logicky, vždyť v posledních letech bylo o kapele slyšet hlavně v souvislosti s poslední prezidentskou kampaní, kde podpořila Bushovy odpůrce a byla jedním z hlavních tahounů kampaně Vote For Change (Volte změnu).

Zbytek desky je ovšem vzdušnější a barvitější, kapela tu rozehrává mnohem širší škálu emocí. Jakkoliv byla vlna grunge v čele s Nirvanou mohutná, nezanechala po sobě žádnou výzvu k tvořivosti, která by následovníky seattleských kapel vybízela k postoji „udělej si sám, vyslov se, založ vlastní kapelu“. Vedder se, podobně jako Kurt Cobain, jen nelehce smiřoval s pozicí adorované superhvězdy. Že se tak na něj jeho fanoušci dívají i dnes, by ale nejspíš nesouhlasil, jak prozradil nedávno v časopise Rolling Stone. „Vidím tváře od dvanácti do nějakých pětapadesáti let,“ popisuje současné koncerty. „Zdá se, že jsme propojeni. Vědí, o co jde, zpívají s námi nejen starší písničky, ale i nové. Jestli něco necítím, tak je to odstup od našich fanoušků. Nepřipadá mi, že k nim mluvím z pódia. Komunikujeme na stejné úrovni.“
Autoři: Lidové noviny