Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

PEŇÁS: Recept na inkluzi: do školních uniforem! Pionýrské košile nebyly to pravé

Tato glosa bude vypadat jako nadsázka, ale je míněna jako vážný návrh. Již dlouho ho hodlám předložit a najít pro něj podporu. Teď, když se diskutuje o inkluzi, tedy o způsobu, jak nastolit ve školních třídách rovnost a bratrství, je na něj vhodná chvíle.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

11. 3. 2016 7:39

prostě si nejsme všichni rovni. Smiřme se s přírodními zákony.

0 0
možnosti

11. 3. 2016 8:16

Ano! Smiřme se s tím, že jste hloupý. Jiný nebudete. Nejsme si rovni v intelektu.

0 0
možnosti

M. Konečný

10. 3. 2016 21:26

Uniforma žádné šikaně a zesměšňování nezabrání. To si může myslet jen pionýr Peňás.

0 0
možnosti

Zk

10. 3. 2016 14:00

Vždycky jsem si myslel, že inkluze má děti vést k respektu k odlišnosti a rozmanitosti. Pan Peňás je chce v rámci inkluze zglajchšaltovat, budiž. Ale v USA se na většině škol uniformy nenosí, ve Francii se nosí jen na soukromých škol, a to ne na všech. Osobně školní uniformy pokládám za poněkud snobský fenomén, jehož největším přínosem je "nenápadné" naznačení sousedům, že rodiče dítěte mají peníze na soukromou školu.

0 0
možnosti

10. 3. 2016 11:59

Skolni uniformy nejsou jen ve vyspelych zemich, alei ve vetsine byvalych kolonii v Africe, Asii.... V uniforme jsou si vsichni rovni a neni rozdilu mezi zakem jehoz rodice si muzou dovolit temer vse a zakem, z nuznych pomeru. Deti se bohuzel uz pohym oblecenim vylucuji z kolektivu a ty chude to nekdy svadi na zcesti, lepsi veci se snazi ziskat i nelegalni cestou. Uniforma sice neni vse, jsou tu i telefony a dalsi, ale v kazdem pripade situaci vylepsi. A ta diskutovana inkluze? Jsou staty kde funguje velice dobre Holansko Svycarsko atd. a nemyslim, ze by zrovna tato skolstvi patrila k tem horsim! A totez je i na pracovisti, vsude se najde nejake misto, ktere muze delat i clovek s omezenymi moznostmi at uz telesnymi, ci dusevnimi. Na zapad od nas to funguje dobre (byt i tam jsou podniky zrizene nadacnimi fondy, ktere se specializuji na zamnestnavani postizenych - ale i ty se snazi zamnestnavat minimalne 30% zdravych a nepostizenych lidi, aby nedochazelo k segregaci). Tak proc ne i u nas?

0 0
možnosti

P. Matějů

9. 3. 2016 21:31

Školní uniforma je požehnání pro všechny zůčastněné.Rodiče - konec hádek co na sebe,je to levnější než plné skříně,šetří to čas,škola - ustrojovací kázeň,děti - ty to pochopí až později,stát - podpora domácího průmyslu

0 0
možnosti

9. 3. 2016 18:32

Celá ta aféra ohledně tzv. inkluze (jde o další slovní novotvar multikultury, jako xenofobie, homofobie, havloid, zemanoid atd.), je předložena levicově liberálními multikulturalisty. Že je ta myšlenka poněkud ťuknutá na hlavu oni si nepřiznají.

0 0
možnosti

P. Harabaska

9. 3. 2016 18:05

Uniformy školákům v rámci inkluze? Proč ne. Ale takové, jako mají v Anglii nebo v jiném pokrokovém západním státě. Tam uniformy ve školácích vyvolávají pocit zdravé sounáležitosti a příslušnosti ke školnímu zařízení. Školní uniformy podle vzoru používaného kdysi v SSSR? Nikdy. Ty by naše školáky toužící po zdravém rozvoji individuality a ve snaze po vyniknutí jen svazovaly. Neboť co z Ruska (dříve SSSR), to páchne uniformitou a je nasáklé bolševismem. Jak se ten Penás může tak nestoudně chlubit, že tam někdy byl! Nenačichl on tím špatným, co z Ruska vane?

0 0
možnosti

9. 3. 2016 18:06

Mimochodem, školní uniformy byly v Rusku i za cara.

0 0
možnosti

P. Cis

9. 3. 2016 17:52

Jen nechápu, pročpak těchto výhod upírati dospělým...

0 0
možnosti

F. Lesniak

9. 3. 2016 16:54

Tak americké školství je opravdu náš vzor? Peňáz trochu pozazapomněl, že v USA kromě školního odznaku mají děcka také revolvery a nezřídka je i použijí. A co se týče inkluze, tak opravdu nevím. Nebudou se nadaní žáci nudit, když se kantor bude věnovat mentálně postiženému? A co když se sejdou ve třídě dva nebo tři takoví žáci? Naše školství neustále upadá, protože na střední a vysoké školy se dostanou žáci, kteří na to nemají, ale v pohodě vystudují, protože každý jedinec je i pro soukromou školu zdrojem chechtáků. Tak se mi zdá, že inkluze už dávno v našich školách probíhá, ale zatím pouze na středních a vysokých.

0 0
možnosti