Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Percy Jackson v novém kabátě. Cenami ověnčený bestseller vyšel plně ilustrovaný

Kultura

  15:00
PRAHA - Po Harrym Potterovi sází Albatros Media na ilustrované vydání další oblíbené fantasy série. Knihu Percy Jackson Zloděj blesku ozdobily ilustrace Johna Rocca, který již v minulosti ilustroval obálky této knižní série a také Řecké bohy Percyho Jacksona. Ty však v češtině dosud nevyšly.

Ilustrace Johna Rocca v knize Percy Jackson Zloděj blesku. foto: John Rocco

Ohnivý pohár znovu vzplanul. Vychází další ilustrovaný díl Harryho Pottera

„Jmenuji se Percy Jackson. Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu. Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr. Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia. Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi? Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval!” uvádí v ukázce nakladatelství Fragment, které ilustrovaného Percyho Jacksona vydalo.

Ilustrace Johna Rocca v knize Percy Jackson Zloděj blesku.

Série Percy Jackson a Olympané Ricka Riordana se stala světovým bestsellerem a vyhrála řadu ocenění především v kategorii dětská kniha a young adult. Nakladatelství Fragment uvádí jako doporučený věk od 11 let.

Ilustrace Johna Rocca v knize Percy Jackson Zloděj blesku.

„Rozhodli jsme se, že chceme vytvořit mou vizi Zloděje blesku, který začal tohle celé dobrodružství, jehož jsme oba (pozn. s autorem) součástí po dlouhou dobu a bylo to skutečně potěšení. Každý má v hlavě jinou představu o příběhu a postavách, což je nádherné na příbězích jako jsou ty Rickovy. Každý do nich může vložit svou fantazii. Už jsme viděli hru, grafický román a nyní ilustrované vydání, které odráží mou vizi knihy,” uvedl John Rocco v rozhovoru pro Sidewalks Entertainment.

Obálka knihy Percy Jackson Zloděj blesku.

Rick Riordan nevyloučil, že by ilustrace mohly ozvláštnit také další díly této série.

Ilustrace nejen pro děti

Knižní ilustrace v posledních letech necílí pouze na dětského čtenáře, ale snaží se zaujmout také ty dospělé. Respektive ty čtenáře, kteří si knihu oblíbili jako děti a nyní si ji především rádi prolistují a vystaví ve své knihovně, ale již nemají potřebu ji s sebou všude tahat jako to dělali v dětství. Kromě Harryho Pottera a doplňkových knih - Bajek barda Beedleho a Fantastických zvířat a kde je najít - je to patrné například u foglarovek.

‚Nové‘ foglarovky? Použití výrazu kluci by bylo nežádoucí aktualizací, říká šéfredaktor nakladatelství

„Víme, že nová podoba nevzbudí nadšení u všech dlouholetých fanoušků a stejně tak nepodléháme iluzi, že bychom Foglarem oslovili všechny současné děti. Ale myslíme si, že nové vydání potěší dostatek odrostlých i dorůstajících čtenářů,” uvedl dříve v rozhovoru pro server Lidovky.cz šéfredaktor nakladatelství Albatros Petr Eliáš.

Ilustrace Johna Rocca v knize Percy Jackson Zloděj blesku.

Nakladatelství Talpress v prosinci zase vydalo knihu Dobrá znamení Terryho Pratchetta a Neila Gaimana, kterou po třiceti letech od vydání doplnily ilustrace Paula Kidbyho.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...