Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Perličky na dně. Na jaké české filmy se můžeme letos těšit?

Kultura

  9:00
Jaká bude filmová nabídka roku 2011? Tuzemské snímky se přidrží vážných témat a vyzkouší nové technologie, zatímco v zahraničí se snad víc než kdy jindy spolehnou na prověřený materiál.

Z filmu Alois Nebel

Trojice nejočekávanějších domácích filmů tohoto roku by těžko mohla být různorodější. Jako první z ní do kin už za dva týdny nastoupí novinka režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského Nevinnost. Detektivně laděný příběh s překvapivým zvratem se točí kolem obvinění ze sexuálního zneužívání mladistvé. Tvůrci film nabídli na festival Berlinale, kde v sekci Panorama Special loni zazářil předchozí Hřebejkův a Jarchovského snímek Kawasakiho růže.

Druhým z trojice titulů je adaptace hry Václava Havla Odcházení, v níž si její autor poprvé vyzkoušel filmovou režii. Tuzemská premiéra je stanovená na 24. března.



Triumvirát v říjnu uzavře odsouvaný film Alois Nebel, založený na stejnojmenné komiksové sérii Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99. Celovečerně debutující režisér Tomáš Luňák v něm v tuzemských podmínkách poprvé využívá techniku rotoskopie, která hranou akci převádí na animovanou. Film se odehrává na železniční stanici Bílý potok v Jeseníkách na konci 80. let minulého století a dotýká se dějinných traumat středoevropského prostoru. Mezinárodním prodejcem filmu se stala společnost The Match Factory, což by mělo garantovat zahraniční distribuci.



Téma dějinného traumatu a odsouvanou premiéru má s Aloisem Nebelem společný velkorozpočtový projekt Lidice, jehož nasazení se chystá na 9. červen – předvečer výročí vyhlazení titulní vsi. Poté, co od natáčení ze zdravotních důvodů loni odstoupila Alice Nellis, film dokončuje Petr Nikolaev. Scénář napsal Zdeněk Mahler, v hlavních rolích uvidíme například Karla Rodena či Zuzanu Bydžovskou.



S novými snímky do kin nastoupí také dva z našich nejpilnějších režisérů. Robert Sedláček v souvislosti s finanční krizí posunul svůj film Rodina je základ státu od satiry na maloměšťáctví do žánru rodinného dramatu. Tomáš Řehořek se pak ve filmu Czechmademan inspiroval životním příběhem jednoho českého multimilionáře. Natáčelo se mimo jiné na Pražském hradě, na plátně se vedle herců mihne i Václav Havel.

Novinky a návraty
Prvním tuzemským filmem natočeným v 3D se má stát hudební rodinná komedie V peřině v režii F. A. Brabce. Diváky láká i na to, že v ní zazní nová píseň Karla Svobody, který přitom zemřel už před čtyřmi lety. Melodii se kdysi podařilo náhodou zachytit na fotoaparát.


Do kin se dostane poslední várka Werichových pohádek; třetí Fimfárum bude opět loutkové, ale využívá i digitální technologie a rovněž pronikne do třetího rozměru.




K žánru pohádky se v Čertově nevěstě vrátí také Zdeněk Troška. Návratem jiného druhu bude "dokumentární film s hranými rekonstrukcemi" Nickyho rodina: režisér Matej Mináč jím uzavře svůj cyklus o Nicholasi Wintonovi, jenž na úsvitu 2. světové války zachránil 669 československých dětí.

Zachránil 669 českožidovských dětí, s jedním z nich je právě dnes stoletý Nicholas Winton na dobovém snímku z roku 1939. Jen díky jeho odvaze a odhodlání čítá po sedmi desítkách let „rodina“ Nicholase Wintona přes pět tisíc členů.

Dokumentů se do distribuce podle plánu premiér mnoho nechystá, bude však zřejmě pokračovat trend nasazování snímků do kin na DVD na poslední chvíli. Zatím je jisté uvedení dokumentu Iva Bystřičana Doba měděná o měďném průmyslu v Zambii.



Vše pro dobro světa a Nošovic, v němž Vít Klusák zkoumá továrnu automobilky Hyundai v moravské vísce.