Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Pětadvacáté Blues Alive bude. Navzdory koronaviru představí řadu amerických legend

Lil´ Ed foto: Paul Natkin

Pětadvacátý jubilejní ročník mezinárodního festivalu Blues Alive i přes těžkosti v přípravě spojené s koronavirovými opatřeními proběhne letos v obvyklém rozsahu v Šumperku od 12. do 14. listopadu. Na diváky v Domě kultury čekají zahraniční legendy, čerstvé objevy bluesové scény a nebývale bohatá bude i účast domácích účinkujících.
  10:30

„Jako festival, propagující už pětadvacet let hudbu s tak hlubokými kořeny ve Spojených státech jsme měli přípravu letošního ‚koronavirového‘ ročníku značně ztíženou. Jsme si nicméně jisti, že festival v podobě, v jaké jej nyní představujeme, proběhne. Věřím, že udržíme tradici akce, která v minulosti zaznamenala jen skutečně velmi výjimečné programové změny,“ říká ředitel festivalu Vladimír Rybička.

Základ festivalového programu byl hotový již před před vypuknutím koronavirové krize. „Poté, co koronavirus dobyl nejen Evropu, ale zejména Ameriku, jsme museli řadu programových bodů zrušit nebo přesunout na příští léta,“ líčí festivalový booking agent Štěpán Suchochleb.

Hlavní hvězdy festivalu již tradičně pocházejí z bluesové pravlasti, Spojených států amerických. Slidekytarista Lil’ Ed Williams s kapelou The Blues Imperials opakovaně zvítězili nebo byli nominovaní v cenách Blues Music Awards a do České republiky přijedou jako představitelé moderní podoby chicagského blues.

Další významný host, kytarista a zpěvák z Chicaga John Primer, někdejší člen doprovodné kapely Muddyho Waterse, má zkušenost i s českými muzikanty. S jeho kapelou si totiž zahráli Michal Prokop, Luboš Andršt a Jan Hrubý, když jako zatím jediní domácí zástupci koncertovali na nejslavnější bluesové akci světa, Chicago Blues Festivalu.

V čele vlastní formace Funk Assembly přijede do Šumperka také Pee Wee Ellis, funkový, jazzový a rhythm & bluesový saxofonista a bandleader. Jde o někdejší oporu legendární dechové sekce kapely Jamese Browna z druhé poloviny 60. let a poté dlouholetého blízkého spolupracovníka Vana Morrisona.

V Šumperku se také při jednom koncertu sejdou na pódiu dvě česko-slovenské legendy: Luboš Andršt Blues Band a Peter Lipa, kteří tak obnoví dnes již de facto neexistující kapelu, jejíž debutové album Blues z lipového dřeva z roku 1984 bylo vlastně první českou bluesovou deskou. V rámci tohoto vystoupení bude pokřtěna biografická kniha Luboše Andršta a Ondřeje Bezra Ještě hraju vestoje. Role kmotra se ujme další česká legenda Michal Prokop, který samozřejmě také zazpívá.

Toto setkání legend nebude jediné. Společně vystoupí také pianista a varhaník Bruce Katz a harmonikář Giles Robson. Bruce Katz hrál na bluesové scéně snad s každým, je držitelem mnoha ocenění i nominací; mj. i za loňské společné album s Joem Louisem Walkerem a právě harmonikářem Gilesem Robsonem.

Kytaristu Bernarda Allisona čeští fanoušci dobře znají, poprvé zde vystoupil v mládí jako host v programu svého slavného otce Luthera Allisona v Praze na samém začátku 90. let. Rakouský bluesový písničkář Hans Theessink je milovníkem dřevních bluesových stylů i hudebních nástrojů, na Blues Alive poprvé koncertoval již v roce 2003. V čele big bandu, který dodá jeho hudbě široký sound a mimořádný švih, dorazí do Šumperka fenomenální maďarský harmonikář Mátyás Pribojszki. Formace nese název Jumping Matt and his Combo feat. Custom Big Band.

V Šumperku nebudou chybět ani mladé objevy, například třiadvacetiletý bluesový písničkář z americké Georgie Jontavious Willis. Jde o jednu z osobností, o kterých se v posledním roce na světové bluesové scéně nejvíc mluví. Jeho album Spectacular Class bylo letos nominováno na cenu Grammy v kategorii tradičního blues. Na Blues Alive přijede také Corey Dennison Band, nominovaný několikrát na Blues Music Awards. Představuje jednu z nejsledovanějších akvizic chicagské scény za posledních pět let.

„Letos jsme výjimečné kladli důraz i na domácí scénu. Nejen proto, že si o české muzikanty naši pravidelní návštěvníci říkají, ale i z toho důvodu, že jsme chtěli českou bluesovou scénu po dlouhých měsících karantény podpořit,“ říká ředitel festivalu Vladimír Rybička. Z tohoto důvodu jsou oba hlavní doprovodné koncerty, tedy páteční odpoledne v H-klubu a sobotní Tematické odpoledne v Domě kultury sestaveny bez výjimky z domácích zdrojů a proto jsou také zařazeni domácí účinkující do večerních koncertních maratonů.

Na Blues Alive návštěvníci nepřijdou ani o doprovodné akce, jako je filmová projekce, velká výstava k čtvrtstoleté existenci festivalu a samozřejmě ani tolik oblíbené noční jam sessiony za účasti největších festivalových hvězd. Vstupenky v limitovaném počtu budou v prodeji od 25. června, 14 hodin, v síti GoOut a na pokladně Domu kultury.

Autor: