Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hvězda seriálu Hra o trůny se opřela do Disney kvůli nové Sněhurce. Za...ný zpátečnický příběh, řekl Dinklage

Peter Dinklage s cenou za vedlejší roli v seriálu Hra o trůny foto: AP

Plán natočit novou verzi Sněhurky a sedmi trpaslíků příliš nepotěšil amerického herce Petera Dinklage. Obvinil společnost Disney z dvojího metru, když na jednu stranu hrdě obsazuje latinskoamerickou herečku a zároveň točí film podporující stereotypy.
  14:50

Hvězda seriálu Hra o trůny Peter Dinklage se opřela do společnosti Disney a jejího záměru natočit remake klasické pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků. V podcastu amerického komika Marca Marona nazvaného WTF totiž herec filmovou společnost obvinil z dvojího metru. Disney prý na jednu stranu upozorňuje na diverzitu nového obsazení a přitom zároveň hodlá natočit příběh podporující stereotypy týkající se lidí s fyzickými odlišnostmi.

Klasickou pohádku doslova označil za „za...ný zpátečnický příběh“. 

„Jsou hrdí, že do role Sněhurky obsadili latinskoamerickou herečku a přitom stále hodlají vyprávět příběh o Sněhurce a sedmi trpaslících,“ řekl Dinklage, který sám trpí achondroplázií, dědičnou disproporčností postavy, jež se projevuje malou postavou s končetinami neúměrně malými vůči hlavě a tělu.

Peter Dinklage pózuje s cenou Emmy za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli v kategorii drama (20. září 2015).

„Udělejte krok zpět a podívejte se, co děláte. Nedává mi to žádný smysl. Na jednu stranu jste progresivní a na druhou vyprávíte příběh o sedmi trpaslících žijících v jeskyni. Udělal jsem pro tuto věc snad málo? Asi nejsem dost slyšet,“ pokračoval herec, kterého proslavila role Tyriona Lannistera. Huffington Post prý filmovou společnost požádal o vyjádření, ta ale nereagovala.

V novém hraném zpracování Sněhurky se má v hlavní roli objevit herečka Rachel Zeglerová známá z aktuálního Spielbergova remaku West Side Story. Zlou královnu si zahraje Gal Gadotová. Snímek v režii Marca Webba by se měl v kinech objevit příští rok. 

Disney chce vzdát hold své slavné animované verzi z roku 1938 a zároveň příběh trochu rozšířit. Pokud se ovšem společnost v novém zpracování klasického pohádkového příběhu bratří Grimmů vytáhne s nějakým „převratným ztvárněním“, Dinklage to prý velmi ocení.

Autor: