Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Petr Lébl se v Ozvěnách Fresh Film Festu vrací do Divadla Na Zábradlí

Kultura

  14:57
PRAHA - Retrospektiva díla Petra Lébla? Jak absurdní! Petr Lébl není autorem jediného filmu. Ostře sledovaná kariéra enfant terrible a záhy klasika divadelní režie měla přesto pararelní filmovou větev.

Petr Lébl foto: Bohdan Holomicek

Petru Léblovi bylo nabídnuto realizovat pořady v České televizi a on se toho ujal tak svědomitě, že vznikla jedna z nejoriginiálnějších televizních děl. Pořady letos shromáždili zástupci Fresh Film Festu, mezinárodního festivalu studentských filmů a debutů, ve spolupráci právě s Českou televizí, aby je mohli uvést na letošním festivalu v Karlových Varech pod názvem Retrospektiva Petra Lébla.

K celé akci se připojilo "Léblovo” Divadlo Na Zábradlí, které se účastnilo v čele s ředitelkou Doubravkou Svobodovou nejen formou diskusí. Nedávno proběhlá retrospektiva režiséra Lébla, který právě vyhrál anketu Reflexu jako Divadelní Osobnost dvaceti let svobody, vzbudila velký ohlas. Její tvůrci se tak rozhodli uvést část retrospektivy přímo v Divadle Na Zábradlí, kde bude možné tento program navštěvovat už od 8. října a dále pak každý další čtvrtek téměr do konce roku.

Po hlavním představení se tak v prostoru Eliadovy knihovny v pražském divadle promítne jeden díl Studia Kroměříž a následně další celovečerní pořad spojující Petra Lébla s Českou televizí. V rámci prvního večera diváci uvidí vynikající Léblovsky zpracovaný televizní záznam divadelního představení Naši naši furianti, který začne patnáct minut před devátou hodinou.

"Každé z těchto individuálních televizních děl, ať už se jednalo o debatní televizní pořad, o televizní záznam divadelního představení, o reportáž, portrét či recitační pořad, dalece přesáhlo svůj formát. Petr Lébl dokázal vstoupit do živého dialogu s formou, jíž naplňoval, a vést tento dialog zároveň obrazoborecky i obrodně,” říká dramaturg předhlídky Jakub Felcman. Vstup na jednotlivá představení je symbolických 30 korun.

Autoři:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...