Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Petr Vachler známku Český lev zatím filmové akademii nepostoupí

Kultura

  13:30
PRAHA - Nabídku deseti milionů, splatných postupně během deseti let, považuje producent za ultimativní. Chce hledat kompromis.

Producent Petr Vachler foto: MAFRA - Dan Materna

Bývalý ředitel České filmové a televizní akademie (ČFTA) Petr Vachler, který 3. června rezignoval na svou funkci, sdělil ČTK své rozhodnutí o budoucnosti udělování výročních cen Český lev.

Prezidium ČFTA mu jako zakladateli, producentovi a majiteli obchodní známky na tuto trofej předložilo minulý týden návrh na vzájemné vypořádání; navrhlo, aby České lvy postoupil akademii za 10 milionů korun, vyplácených rok co rok po milionu po dobu deseti let.

"Během dopoledne se rozhodnu, jestli přistoupím na jednostranný návrh ČFTA. Nebo požádám o změnu návrhu, pokud bude druhá strana ochotna jednat, i když nabídka je prezentována jako ultimativní," oznámil Vachler v původní tiskové zprávě. Nyní už je známa jeho odpověď: obchodní známku akademii zatím nepostoupí, chce hledat kompromis.

"Nepovažuji za nemorální mít po dvaceti letech práce v případě přenechání značky druhé straně, tedy novým produkcím, kompenzační finanční příjem," uvedl Vachler. "Jedná se tedy kromě mravní otázky i o otázku obchodní. Tudíž je na místě jednat o částce za licenci či prodej," dodal producent, který podle dřívějších informací žádal za prodej značky Český lev až 25 milionů korun.

Starý spor

Podle předsedy dozorčí rady ČFTA Iva Mathého došlo k roztržce mezi ČFTA a Vachlerem poté, co si dnes už bývalý ředitel nechal napsat Českého lva na sebe, a navíc prý usiluje i o získání ochranné známky i na název ČFTA. "Problémy však trvají už několik let a týkají se i kvality nominačních a vyhlašovacích večerů těchto cen," řekl Mathé ČTK.

Vachler je podle něj soukromá osoba, jež vlastní firmu VAC - Vachler Art Company, která předávání Českých lvů produkuje, jedná se sponzory i televizemi. Českého lva založil v roce 1993 a primárně ho prodávat nechtěl. Od kolegů z prezidia ČFTA, kterou založil o dva roky později, však dostal 31. května striktnější a ultimativní podmínky.

V případě Vachlerova nesouhlasu si zřejmě ČFTA založí nová ocenění, čímž by se však ztratila dvacetiletá kontinuita. S návrhem a postupem prezidia Vachler nesouhlasí. Připomněl, že Český lev nikdy nebyl státní cenou a také ČFTA nebyla státní institucí. Už před mnoha lety se prý vzdal práv zakladatele akademie, která patří filmařům, osmnáct let ji však financoval a staral se o její chod.

Autor: