Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pěvkyně Elina Garančová chce přilákat lidi, kteří do opery nechodí

Kultura

  12:30
ČESKÝ KRUMLOV - Slavná lotyšská mezzosopranistka, která je tváří letošního festivalu v Českém krumlově, zazpívá dnes v pod širým nebem v tamní pivovarské zahradě.

Elina Garančová foto: ČTK - Stanislav Zbyněk

Operní diva z prestižní newyorské Metropolitní opery chce na zahajovacím operním galakoncertu 22. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov oslovit i ty, kteří by z různých důvodů do operního domu nikdy nevkročili.

"Mám ráda podobné koncerty, vážím si jich pro uvolněnou atmosféru, které se snažím přizpůsobit odlehčenější repertoár," řekla ČTK na setkání s novináři v Praze Elina Garančová. Koncert v Krumlově bude jejím jediným vystoupením tohoto typu v letošním roce.

"Jsou to zvláštní koncerty, vedle hudby slyším zpívat ptáky a zvuky letadel a aut," žertovala Garančová, která se v Krumlově představí v programu z francouzských operních árií 19. století. Vystoupí jako Johanka z Arku, zrádná Dalila, královna ze Sáby i jako temperamentní Carmen.

Ve výběru z Bizetovy opery nebude chybět slavná Habanera L'amour est un oiseau rebelle, zazní i vzácně uváděná první verze této árie L'amour est un enfant de Boheme. Program doplní baletní, operní a taneční orchestrální hudba.

Rodinný podnik

"Na svou první návštěvu Krumlova se těším. Slyšela jsem, že je to opravdu skvost, krásné město, zařazené na seznam památek UNESCO. Taková místa ráda poznávám a ráda se do nich vracím," uvedla Garančová, která je matkou dvouleté dcery Catherine Louise.

Rezidenční festivalový Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) bude při koncertu Garančové řídit její manžel, dirigent Karl Mark Chichon. Manželé jsou prý k sobě při vzájemné spolupráci kritičtí, což je podle Chichona pro jejich kariéry mnohem lepší než lichotky. Přesto svoji ženu přes novináři pochválil. "Moje žena je perfektně disciplinovaná a zodpovědná v přístupu ke každé roli, ke každému závazku," sdělil.

Garančová se vrátí za českým publikem po necelém roce. Letos v září v Praze zpívala za doprovodu Pražské komorní filharmonie v rámci svého velkého evropského turné, v němž představila nové album nazvané Romantique.

Elina Garančová

Šestatřicetiletá pěvkyně je v současnosti jednou z největších hvězd světové operní scény. Vystupuje s předními orchestry a objevila se na jevištích většiny slavných operních domů. Kritici oceňují zejména její muzikálnost, hlasovou techniku, inteligentní přístup ke zpěvu, dramatický potenciál i osobní půvab. Narodila v Rize, kde také vystudovala Hudební akademii. V roce 2007 nahrála svou první sólovou desku Aria Cantilena u společnosti Deutsche Grammophon, s níž také podepsala exkluzivní smlouvu, a debutovala v roli Carmen v Lotyšské národní opeře ve svém rodišti v Rize.

Autor: