Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Pije dnes Ježíš víno s bezdomovci? Fotografka přenesla Bibli do ulic

Kultura

  11:00
PRAHA - V čase Velikonoc zahájila v Praze výstavu svých velkoplošných fotografií, které přenášejí náboženské motivy do městského prostředí, fotografka Darina Alsterová.

Darina Alster: Imago Dei foto: Darina Alster

Darina Alster (*1979)

Vizuální umělkyně, performerka, publicistka, kurátorka a pedagožka, žije a pracuje v Praze. Nejčastěji se vyjadřuje v performancích, mluveném slovu a textu, zvukovými instalacemi  a videem. Hlavními tématy její tvorby jsou čas, identita, náboženství a osobní či politické vztahy. 

Fotografie jsou vystavené v Galerii Artwall, kterou tvoří zeď na nábřeží Kapitána Jaroše v Holešovicích. Výstava se jmenuje Imago Dei, autorka pro ni použila termín vyjadřující křesťanské přesvědčení, že člověk je stvořen k božímu obrazu.

Sedm fotografií zachycuje sedm archetypálních postav křesťanského světa, které se pohybují v dnešní městském prostředí. Ďábel se prochází kolem České národní banky a v dlouhých pozlacených drápech svírá blyštivé cetky. Panna Marie s malým Ježíškem posedává na betonovém obrubníku poblíž Národní třídy. Ježíš Kristus krmí holuby a popíjí víno s bezdomovci u Masarykova nádraží.

Poslední výjev ze sedmidílného cyklu je liduprázdný, zachycuje paprsky slunce odrážející se v jednom z mnoha oken velké prosklené budovy. Autorka takto ztvárňuje obraz božské síly. Celým svým projektem usiluje o konfrontaci kolemjedoucích diváků se sakrální tematikou víry, která se v kontextu hekticky pulzujícího velkoměsta pozvolna vytrácí z myslí jeho obyvatel.

Vzpoura proti čokoládovým zajícům

Kurátoři projektu věří, že snaha o zviditelnění božských archetypů v městském prostoru zahlceném všudypřítomnou reklamou bude rezonovat zvláště v období velikonočních svátků, "které se postupně zvrhly v opulentní slavnosti akčně zlevněných vaječných pomazánek a čokoládových zajíců".

"Projekt Dariny Alsterové je ironickou alternativou k bezduchým pestrobarevným poutačům, propagujícím prefabrikované velikonoční radovánky. V rámci prostoru Artwall je pak tato ironie umocněna velikostí jednotlivých výstavních panelů, po kterých tolik touží různé reklamní agentury," říká kurátorka Zuzana Štefková.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...