130 let
Singl Paroles... paroles...

Singl Paroles... paroles... | foto: Bellaphon

PÍSEŇ V HLAVĚ: Dalida a Delonův klíč pro štěstí

Kultura
  •   8:00
Už to bude šestatřicet let, co v Lucerně vystupovala dcera italských rodičů, narozená v Egyptě a naturalizovaná ve Francii.

Oba její koncerty byly vyprodané a měly ohromný úspěch. Dalida působila impozantním dojmem: sošná postava, ostře řezané rysy, vlasy po pás. Hlubokým a zastřeným hlasem zpívala písničky s všeříkajícími názvy Romantica, Ciao, Amore, Ciao, Besame Mucho... Patřila k sex-symbolům, dala se však poslouchat i se zavřenýma očima.

Obzvláště ji proslavil jeden duet, který se výborně hodí k rozmarnému počasí těchto dnů. Paroles… paroles… vyčítá v něm melancholická diva svému mužskému protějšku, jímž není nikdo jiný než Alain Delon.

Nejen tvář

Abychom si rozuměli: Delon v originále, to je při vší úctě k výbornému českému dabérovi jiná káva než Pavel Trávníček. Bez přehánění lze říci, že co nezastane Delonův zevnějšek, to za něj obstará jeho hlas. Chemie, která mezi ním a Dalidou funguje, je tak zřejmá, že se posluchač téměř ostýchá jejich zhudebněné konverzaci naslouchat.

Píseň Paroles… paroles… pak ještě několikrát vstala z mrtvých, naposledy jako Alainův duet s Celine Dionovou. Ale Černý tulipán má na kontě ještě jednu zajímavou nahrávku. S uhrančivou Shirley Basseyovou totiž natočil ploužák Thought I’d Ring You.

Tu písničku znáte: česky jí zpívala Marie Rottrová pod názvem Klíč pro štěstí a Delona jí tehdy dělal Jiří Bartoška…

Píseň v hlavě každé pondělí

Příště: Písnička pro papá Hemingwaye

Autor: Michal Bystrov