Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

PÍSEŇ V HLAVĚ: Kenny Rogers na tripu

Kultura

  7:00
Můj strýc měl rád Pavla Bobka – ovšem jen do té doby, než uslyšel Kennyho Rogerse.

Obal singlu Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In) skupiny First Edition foto: Reprise Records

Když zjistil, že v Americe někdo zpívá Oh, Ruby, nechtěj mi lásku brát a Lásko, mně ubývá sil skoro navlas stejně, ale přece jen o něco lépe, české verze pro něj ztratily kouzlo. A co teprve kdyby věděl, že countryový seladon Rogers má psychedelickou minulost!

No ano, vážně! Každý se o tom může přesvědčit, když si pustí dnes už kultovní film Big Lebowski. Řeč je o té slavné pasáži s létajícím Jeffem Bridgesem v jakémsi snovém klipu k písni Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In).

Nahrávka, kterou v oné scéně slyšíme, pochází z roku 1968. Interpretem je skutečně pozdější popíkář Kenny Rogers, tehdy ještě s výbornou kapelou First Edition, v níž například účinkoval Mickey Jones, bubeník z převratného elektrického turné Boba Dylana v roce 1966.

V jakém stavu je můj stav?

Píseň, kterou napsal na základě své zkušenosti s LSD country-rockový autor Mickey Newbury, má nejen nakažlivou melodii, ale i slogan za všechny peníze. Česky by asi mohl znít: Jen jsem se zastavil, abych viděl, v jakém stavu je můj stav.

Těžko říci, v jakém stavu byl zpěvák cajdáku o lásce, které ubývá sil, když se pouštěl do tohoto dobrodružství. Slouží mu však ke cti, že se písničky nezalekl – narozdíl od zdánlivého rebela Jerryho Lee Lewise, jenž ji nahrál o rok dříve, ale raději ji nevydal.

Píseň v hlavě každé pondělí

Příště: Waldemar a hloupá žába

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!