130 let
Diana Krall při pražském vystoupení

Diana Krall při pražském vystoupení | foto: MAFRA - Jan Zátorský

PÍSEŇ V HLAVĚ: Novoroční pocta prvnímu jitru

Kultura
  •   8:00
„Morning has broken like the first morning…“ Kdo tu písničku někdy slyšel, jistě uzná, že se jí nedá jen tak zbavit. Nakažlivá je melodie i úvodní slogan, v němž se nové ráno podobá prvnímu jitru světa.

Před dvanácti lety skladbu Morning Has Broken společně natočili Art Garfunkel, Diana Krall a irská folklorní skupina Chieftains. Pikantní na jejich nahrávce byl fakt, že vznikla na úsvitu Nového roku v Antarktidě na lodi Ocean Explorer 1. Přesněji řečeno v lodní knihovně.

Garfunkel měl tuhle křehkou baladu rád odjakživa. Už v roce 1997 ji zařadil na své album Songs From A Parent To A Child, ale s půvabnou Dianou na širém moři si vedl ještě lépe. Nebyl ostatně první, koho uhranula (tedy ta píseň). Judy Collinsová, Neil Diamond, Cat Stevens, Kenny Rogers či Nana Mouskouri – ti všichni ji měli v repertoáru.

Na keltskou notu

Vznik jedné z nejznámějších světových balad však sahá ještě dál, až do roku 1931, kdy ji na nápěv lidovky Bussanan (to je taková malá vesnička na západě Skotska) složila britská spisovatelka knížek pro děti Eleanor Farjeonová.

Editor sborníku hymnů Songs Of Praise, ve kterém se text poprvé objevil, prý autorku požádal, aby doslova vzdala díky za každé nové ráno. Eleanor si vzpomněla na vánoční píseň Child In The Manger, jež se na starou keltskou notu zpívala, a začala psát.

Její verše jsou dodnes tím nejlepším způsobem, jak začít den.

Píseň v hlavě každé pondělí

Příště: Que Sera, Sera aneb Hitmaker Alfred

Autor: Michal Bystrov
  • Vybrali jsme pro Vás