Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

PÍSEŇ V HLAVĚ: Prdelaté holky a příběh slavné písně Queen

Tour de France

  6:25
Kdo by neznal písničku Bicycle Race z repertoáru britské rockové skupiny Queen? Letos v říjnu uplynulo 35 let od jejího vydání na kontroverzním singlu, který svého času pěkně nadzdvihl puritánskou Anglii, ale i jiné země.

Queen: Bicycle race foto: Reprofoto

Většině posluchačů se v souvislosti s touto skladbou vybaví neškodné cinkání zvonků a poněkud infantilní refrén "I want to ride my bike". Popěvek o jízdním kole však provokoval právě svým – zdánlivě triviálním – tématem.

Frontman kapely Freddie Mercury se totiž při psaní inspiroval cyklistickým závodem Tour de France, k němuž se nachomýtl, když "Queeni" natáčeli na Riviéře album s názvem Jazz. Geniální zpěvák se netajil svou slabostí pro mužské pohlaví, a na vypracovaná těla sportsmanů, natěsnaných do elastických úborů a v předklonu opřených do beranů, se nemohl vynadívat.

Skandál na stadionu

Když singl 13. října 1978 vyšel, měl formu "dvojitého áčka", což znamená, že na druhé straně čekala fanoušky další hitová píseň: Fat Bottomed Girls (Prdelaté holky). Na obalu byl obrázek příslušně vyvinuté dámy, jedoucí na kole takzvaně na Adama. Vzhledem k tomu, že šlo o pohled zezadu, pohoršil výjev britskou veřejnost natolik, že společnost EMI dívce urychleně přimalovala sytě červené kalhotky.

Snímek byl však pouhým dozvukem legendárního klipu, kvůli němuž si Queen pronajali stadion v londýnském Wembley, kam potom vypustili pětašedesát nahých modelek na bicyklech. Všem to připadalo jako skvělý vtip, až na firmu Halfords, která jim ta kola půjčila. Když bylo po všem, museli muzikanti zaplatit 65 nových kožených sedel…

Video se v mnoha krajích dostalo na index a pokud ho neznáte, tak teď už víte, proč. Dnes už by tlupa svlečených závodnic asi nikoho nevzrušovala, ani kdyby se proháněly v největší dopravní špičce po Champs-Élysées.

Píseň v hlavě každé pondělí

Příště: Ježíšku, panáčku, odkud jdeš a kam?

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.