Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

PÍSEŇ V HLAVĚ: Tluče bubeníček, tluče v Betlémě

Kultura

  6:00
Existuje několik světově proslulých vánočních písní, které mají souvislost s českým prostředím. Předně je to koleda o dobrém králi Václavovi, kterou – ač se ji leckdo snažil klást do doby Anny Lucemburské, provdané za anglického krále Richarda II. Plantageneta – má na svědomí obrozenecký básník Václav Alois Svoboda, mimo jiné spolutvůrce mýtu o Rukopisu královédvorském a zelenohorském.

The Little Drummer Boy foto: Reprofoto

A pak se dá tu a tam najít skladbička, hrající se z nějakého záhadného důvodu naprosto stejně u nás i za mořem. Proto britské chrámové sbory hřímají Nesem vám noviny, i když pod názvem Praise Ye The Lord, a Harry Belafonte na své vánoční desce z šedesátých let kouzlí s anglickým ekvivalentem našeho dudlajdá. V jeho podání zní písnička Where The Little Jesus Sleeps, zcela shodná s českou Půjdem spolu do Betléma, výrazně židovsky, takže kdo ví, odkud vlastně přišla…

Ježíšek z Missouri

V poslední době se rozšířil názor, že český původ má i populární skladba The Little Drummer Boy, původně nazvaná Carol Of The Drum. Pod příběhem o chudém bubeníčkovi, kterého tři králové vezmou s sebou za Ježíškem, aby mu tam místo dárku (s laskavým svolením panny Marie) pěkně zabubnoval, je podepsána americká pianistka a učitelka hudby Katherine Kennicott Davisová. Rodačka ze St. Josephu v Missouri (což je mimochodem místo, kde byl zastřelen desperát Jesse James), však český vliv poctivě přiznávala. A když v roce 1941 píseň poprvé vyšla, nechyběla u ní poznámka, že jde o "českou koledu, volně upravenou K. K. D."

Časem se na tento údaj zapomnělo, na deskách Johnnyho Cashe, Stevie Wondera či Boba Dylana ho už nenajdeme. A co by tedy mělo být tím předobrazem? Údajně koleda Hajej, nynej, Ježíšku, pučíme ti kožíšku, budeme tě kolíbati, abys moh libě pospati, která se na počátku 20. století objevila v jednom sborníku českých lidových písní a kterou v roce 1928 vydal se svým textem v Oxfordu kněz a literát Percy Dearmer. Nezbývá než věřit, že si na vánoční hit The Little Drummer Boy odborníci ještě posvítí. Necvičené ucho totiž v oněch dvou písních společný základ nerozpozná.

Píseň v hlavě každé pondělí

Příště: Nedopsaný příběh Jima Morrisona