Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Písně Psích Vojáků ožijí na koncertě. Vyhrajte lístky a další ceny

Kultura

  11:00
Vzpomínkový koncert, na kterém zahrají skupiny Už jsme doma, Plastici, Garage, Echt! a další, proběhne v pražském Lucerna Music Baru 19. června, v den ročního výročí úmrtí frontmana kapely Filipa Topola.

Filip Topol foto: Petr Kubín

Před rokem se s úmrtím Filipa Topola uzavřela dráha hudební skupiny Psí vojáci. Z iniciativy manažera Psích vojáků Romka Hanzlíka se  přesně po roce od Topolova úmrtí uskuteční koncert s názvem "Sbohem a řetěz". Vystupující skupiny kromě svého repertoáru zahrají ve svém stylu vybranou skladbu od Psích vojáků.

Filip Topol. 12. června 1965 Praha - 19. června 2013 Praha

Psí vojáci poprvé veřejně vystoupili už v roce 1979 na IX. Pražských jazzových dnech a vzápětí se stali předmětem zájmu Státní bezpečnosti. Bylo jim tehdy pouhých 13 let. Filip Topol byl u svého prvního výslechu, když ještě ani neměl občanský průkaz. Skupina nemohla veřejně vystupovat a účastnila se jen soukromých undergroundových akcí (jako například na Hrádečku u Václava Havla). Během několika let skupina prošla změnami stylu i obsazení. Zpočátku textařsky spolupracovala s Filipovým bratrem Jáchymem, později začal skládat texty sám Filip. Od poloviny 80. let kapela vystupovala pod krycím názvem P.V.O. (Psí vojáci osobně) a její domovskou scénou se stal pražský Juniorklub Na Chmelnici (nyní působící v Paláci Akropolis).

Po roce 1989 se Psí vojáci stali oblíbenou koncertní skupinou a kromě klubových koncertů se účastní i řady festivalů. Podnikli klubová turné po Maďarsku, Rakousku, Německu a Holandsku, představili se na festivalech v Belgii a ve Francii. Jejich písně byly použity ve filmech (Žiletky režiséra Zdeňka Tyce, kde si Filip Topol zahrál hlavní roli), podíleli se i na scénické hudbě k několika divadelním představením.

SBOHEM A ŘETĚZ - Vzpomínka na Filipa koncert 19.6.2014

Praha Lucerna Music Bar, od 19:00

The Plastic People of the Universe, Echt!, Krch-off, Už jsme doma, Zuby nehty, Garage, Stinka, Pavel Zajíček, Sbor břežanských kastrátů & Mnichovo smradiště.

Koncert doplní projekce fotografií.

Kapela Psí Vojáci.

SOUTĚŽ

Jak dlouho existovala skupina Psí vojáci?
1. 25 let
2. 30 let
3. 34 let

Psí vojáci zhudebnili mnoho textů bratra Filipa Topola. Jak se jmenuje jeho bratr?
1. Jáchym
2. Josef
3. David

První koncert Psích vojáků se uskutečnil 2.11.1979. Kde to bylo?
1. Praha, Delta
2. Praha, Folimanka
3. Na Hrádečku u Václava Havla

Své odpovědi posílejte do středy 11. 6. 2014 na e-mailovou adresu soutez@lidovky.cz. Z těch správných budou vybráni tři výherci uvedených cen a o výhře vyrozuměni e-mailem. Správné odpovědi a jména výherců najdete na predplatne.lidovky.cz.

Co můžete vyhrát?
- 2x vstupenku na koncert do Lucerny + DVD film Czech Music on The Road mapující cestu českých skupin včetně Psích vojáků do Japonska. Obsahuje záznam koncertu Psích vojáků z tokijského klubu Goodman + originál plakát A2 Psích vojáků

- 1x knihu Národ Psích vojáků z nakladatelství Maťa + originál plakát A2 Psích vojáků

- 1x knihu Střepy & sakramiláčku z nakladatelství Maťa + originál plakát A2 Psích vojáků

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč