Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Pivní festival a Visací zámek odstartují Oslavy Prahy

Kultura

  11:33
PRAHA - Poetický běh Petřínem, operu v ulicích města, muzikál o Staroměstském orloji nebo jazz na parníku nabídne dvoudenní kulturně-společenský program s názvem Oslavy Prahy, který dnes začíná v metropoli. Cílem pořadatelů je upozornit na kulturní dědictví hlavního města a fenomény, které vytvořili Češi.

Pestré programové menu zahrnuje téměř čtyři desítky akcí, mezi nimiž jsou koncerty, divadelní představení, čtení poezie, bezplatné zpřístupnění galerií, muzeí a památek až po autogramiády s olympioniky a diskuse s vědci.

Na programu jsou Staroměstské májové hody, pivní festival, hodiny tance v Městské knihovně, pocta Bohumilu Hrabalovi při akci Pražské hospůdky, heligonkáři a posvátný zlatý mok nebo veřejná sbírka vynálezů inspirovaných osobností Járy Cimrmana.

Slavnosti hlavního města v sobotu zahájí koncert zvonů pražských katedrál.

Pivní festival

Vstup na slavnosti je bezplatný. Program začíná v pátek v poledne pivním festivalem na Staroměstském náměstí a potrvá do nedělních nočních hodin.

Atraktivní součást večerního programu má zdůraznit fenomén hlavního města, kterým jsou pražské věže. Zatímco v ostatních evropských metropolích ustoupily hradby, kostely a zvonice širokým bulvárům, Praha se svých věží vzdát nehodlá.

Jako první se rozezní renesanční zvon Maria v Týnském chrámu, který dá signál všem dalším kostelům. Naposledy se pražské zvony společně rozezněly loni v červnu, kdy ohlašovaly první ročník oficiálních slavností hlavního města.

Oslavy Prahy zároveň připomenou 600. výročí sestrojení unikátní technické památky a symbolu Prahy - Staroměstského orloje. Návštěvníkům budou zpřístupněny útroby jedinečného mechanismu i dalších částí radnice. Příběh orloje pak ztvární v muzikálové show Touha mistra Hanuše pražští herci a hudebníci a skupina Hradišťan vystoupí s koncertem Měří nám čas.

Na Staroměstském náměstí se bude prolínat minulost se současností. Slavnostní zahájení a hody v historickém duchu doplní Mozartova hudba, ale i rokenrol a další populární žánry. Vystoupí Visací zámek i originální mladé soubory jako Sunflower Caravan.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!