130 let
Zleva Josef Janíček, Jiří Kabeš a Vratislav Brabenec z Plastic People of the Universe.

Zleva Josef Janíček, Jiří Kabeš a Vratislav Brabenec z Plastic People of the Universe. | foto: ČTK

Plastici poděkovali StB za reklamu

Kultura
  •   14:37
PRAHA - Legendární kapela The Plastic People Of The Universe může "děkovat" bývalé Státní bezpečnosti za propagaci, kterou skupině poskytla. Státní šikana, která vyvrcholila zatčením tehdejších členů Plastiků v březnu 1976 a vyvolala protesty kulturní veřejnosti, znamenala pro kapelu obrovskou reklamu.

"Taková reklama by americké muzikanty stála miliony dolarů, vlastně se dá říct, že jsme částečně kapela ministerstva vnitra," řekl s nadsázkou při dnešním představování nového alba Maska za maskou saxofonista a zpěvák kapely Vratislav Brabenec.

S nástupem normalizace byl v roce 1970 kapele odebrán profesionální statut a vybavení. Pozdější zatčení vzbudilo velký zájem o skupinu známou do té doby především úzkému kruhu příznivců undergroundu. Při kampani na jejich obranu se zformovala pozdější Charta 77.

Křtít se bude v Londýně
Nové studiové album Maska za maskou má naplánovaný křest na 15. leden v prestižní Queen Elisabeth Hall v Londýně a další na 26. leden v pražském Paláci Akropolis. Kapela poté vyjede na koncertní turné, které zakončí 30. dubna koncertem ve Dvoře Králové nad Labem.

Londýnskou Queen Elisabeth Hall dokázali Plastici před třemi lety vyprodat, nyní takový úspěch nečekají. Také kvůli mrazivému počasí. "Když máš zamrzlý záchod, tak nejdeš na rockový koncert," podotkl Brabenec. Údajně je však na páteční koncert prodaných již několik stovek vstupenek.

Jiří Kabeš (vpravo) a Vratislav Brabenec z Plastic People of the Universe.

Kapela vystupuje již dva roky v Národním divadle jako součást hry Toma Stopparda Rock'n'roll, která pojednává mimo jiné o osudech disentu a kulturního undergroundu v totalitním Československu. Na obal nového alba se nechali vyfotit před slavnou Hynaisovou oponou.

Natáčení desky Maska za maskou se shodou okolností uskutečnilo i v sále, kde se filmovala epizoda Mimikry seriálu 30 případů majora Zemana, která se snažila v nepříznivém světle ukázat undergroundovou kulturu.

V kapele se vystřídalo téměř 40 lidí
Nahrávka obsahuje poprvé v historii souboru jiné skladby, než které zkomponoval dlouholetý výhradní autor Mejla Hlavsa. Ne každý si nahrávání užíval. "Když po mě ve studiu někdo chce, abych zahrál třikrát stejné sólo, je to stejné, jako kdyby měl někdo třikrát za dopoledne onanovat. To já teď už tedy ne," uvedl Brabenec.

Nová studiová nahrávka přináší celkem 13 skladeb. Autorsky převažuje se šesti skladbami kytarista Joe Karafiát. Novou desku skupina nahrála v sestavě Brabenec (saxofony, zpěv), Josef Janíček (klávesy, tahací harmonika, zpěv), Karafiát (kytary, zpěv), Jiří Kabeš (viola, zpěv), Eva Turnová (basová kytara, zpěv) a o bicí se podělili bývalý bubeník Ludvík Kandl a současný Jaroslav Kvasnička. Nahrávku obohatilo i několik hostů.

"Zatím mi ta deska nevadí, je to celkem poslouchatelné," sdělil Janíček, který má pověst nejvíce nerudného člena kapely.

Od roku 1968, kdy kapela vznikla, se v ní vystřídalo téměř 40 hudebníků. Většina z nich strávila v kapele pouze krátkou dobu. Z klasické sestavy v ní dodnes působí Brabenec, Janíček a Kabeš. Svá slavná neoficiálně vydaná alba, která kolovala v kopiích mezi zastánci nezávislé kultury, mohli Plastici ve své vlasti vydat až po roce 1989.

Autor: ČTK