Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ples v opeře vynesl na charitu rekordních 745 tisíc korun

Kultura

  7:48
PRAHA - Rekordních 745.000 korun vynesl na charitativní účely Nadace Terezy Maxové dětem a projektu Srdcerváči.cz letošní Ples v opeře, který se konal v noci ze soboty na neděli v historické budově Státní opery Národního divadla v Praze.

Mezi hosty se objevili například Tereza Chlebovská, která zvítězila v soutěži Česká Miss pro rok 2012, slavný hokejový brankář Dominik Hašek, herečka a moderátorka Iva Pazderková nebo pražský primátor Tomáš Hudeček. foto: ČTK

Loni šlo o částku 580.000 korun, předloni byl výnos o 62.000 korun vyšší. Finance pořadatelé plesu získali díky aukci, v ní například možné získat knihu od zpěváka Bryana Adamse s osobním věnováním nebo luxusní červenou sofu.

Výraznou položkou k výtěžku přispěl tenista Radek Štěpánek. Částka za jeho dres, raketu a slib hodinového tréninku se z vyvolávací ceny 15.000 korun vyšplhala na 205.000 korun.

Netradiční valčík opěrního pěvce

Hvězdou plesu byl v tomto roce britský operní pěvec Paul Potts. Zaujal nejen svým hlasem, ale také netradičním pojetím valčíku. Potts odstartoval ples úderem do gongu a poté mimo jiné těžko rozpoznatelnou češtinou zazpíval árii Prince z Dvořákovy Rusalky. Při úvodním tanci na melodii Na krásném modrém Dunaji s ředitelkou plesu Zuzanou Vinzensovou obecenstvu dokázal slova své manželky, že "při tanci má obě nohy levé".

V Praze se 8. února konal tradiční Ples v opeře.

Bývalý prodavač mobilů v průběhu večera ještě zazpíval Nessum Dorma z posledního aktu opery Turandot Giacoma Pucciniho, s níž se stal v roce 2007 vítězem historicky první série televizní show Británie hledá talent. V květinami vyzdobeném sálu v dalším programu své umění předvedli také tanečníci Jiří Bubeníček nebo Barbora Kohoutková.

Ples měl oficiální název Strauss, Strauss a opět Strauss. Tématem byl především Richard Strauss, od jehož narození uplyne 150 let. Tématu odpovídalo i občerstvení, které například nabídlo telecí hřbet pečený na nízkou teplotu s vídeňskou omáčkou s hříbky a domácími noky.

Tradice Plesu v opeře

Ředitel pražského Národního divadla Jan Burian v úvodním slově připomněl, že tradice Plesu v opeře, který se letos koná pojedenácté, vychází ze slavného plesu ve Vídni.

"V době vzniku historické budovy Státní opery byla hlavním městem Vídeň a na stavbě se podíleli naši tehdejší němečtí a židovští spoluobčané," podotkl.

Ples v opeře opět moderoval Marek Eben. Vstupenky, které stály od 2500 do 15.000 korun, byly prakticky vyprodané. Mezi hosty se objevili například Tereza Chlebovská, která zvítězila v soutěži Česká Miss pro rok 2012, slavný hokejový brankář Dominik Hašek, herečka a moderátorka Iva Pazderková nebo pražský primátor Tomáš Hudeček.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...