130 let

Nová budova Divadla J. K. Tyla | foto: Plzeň 2015

Plzeň jako Evropské město kultury nabídne obří loutky i Kandinského

Evropa
  •   6:00
Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 chystá přes 650 kulturních akcí, například celoroční sezónu nového cirkusu nebo výstavu s díly skupiny Der Blaue Reiter. Přerod Plzně v kulturní metropoli České republiky začne již na podzim 2014, samotný program odstartuje slavnostním zahájením 17. ledna 2015.

"V současné chvíli máme již 85% hlavního programu naplánovaného a potvrzeného," říká na úvod umělecký šéf projektu Petr Forman. Celkový rozpočet projektu činí 420 miliónů Kč, hlavními donátory jsou město Plzeň, Ministerstvo kultury České republiky, Evropská unie a Plzeňský kraj. Žánrově se program rozprostře od divadla, přes hudbu, výstavy, architekturu, tanec, performance, instalace ve veřejném prostoru až po komunitní program, vzdělávací projekty a setkání.

On-line rozhovor s Petrem Formanem

"Finanční prostředky na program máme zajištěny v dostatečné výši, i když například ve srovnání s ostatními evropskými městy kultury jsou o něco nižší. Přesto jsme schopni zajistit umělecky kvalitní program, který bude důstojně reprezentovat nejen Plzeň, ale celou Českou republiku před očima evropské kulturní veřejnosti," říká nový ředitel pořádající obecně prospěšné společnosti Jiří Suchánek. "Samozřejmě ale ještě máme prostor pro spolupráci s privátním sektorem a počítáme s příjmy ze vstupného," dodává.

Světovar: bývalý pivovar se stane kulturním prostorem

Chystá se festival světla, nový cirkus i týden baroka

Program se rozběhne už na podzim 2014, kdy v centru města zakotví Manège Carré Senart, magická manéž Françoise Delarozière, výtvarníka pařížské divadelní společnosti Royal de Luxe, pro kterou vytvořil řadu obřích loutek chodících ulicemi měst. Plzeň bude teprve devátým městem světa, kde se manéž představí. Samotný program odstartuje slavnostním zahájením 17. ledna 2015 a každý měsíc nabídne velkou akci ve veřejném prostoru. V lednu vystoupí na hlavním náměstí například světoznámý švýcarský provazochodec David Dimitri, v únoru je připraven festival světla, v březnu zahájí provoz kulturně-komunitního centra v bývalém pivovaru Světovar.

"V létě se můžete těšit v centru města na multižánrový festival Živá ulice a v Plzeňském kraji na 9 týdnů baroka – rozsáhlý program živých uměleckých akcí v prostředí unikátních barokních památek," vyjmenovává Petr Forman. V září doplní Mezinárodní festival Divadlo nově založená přehlídka nového cirkusu, která se stane součástí sezóny tohoto oblíbeného žánru. Celý rok oživí náměstí i sídliště Plzně přední evropská jména nového cirkusu – například Les Colporteurs nebo Cirque Trottola.

CirqueTrottola

Kandinski, Klee, Sutnar a Loos

Západočeská galerie představí díla velkých umělců mnichovské secese a průkopníky avantgardy ze sbírek muzea Villa Stuck v Mnichově a galerie Lenbachhaus, mezi kterými nebudou chybět taková jména jako Gabriel von Max, Franz von Stuck, Vassily Kandinski, Paul Klee a další členové skupiny Der Blaue Reiter, ale také čeští zástupci secese a moderny, kteří v Mnichově ve stejném období žili a tvořili. Západočeské muzeum připomene odkaz světově proslulého designéra Ladislava Sutnara a ve speciální prohlídkové trase budou zpřístupněny unikátní bytové interiéry architekta Adolfa Loose v Plzni.

"Nezapomeneme také na hudbu a koncerty. Konkrétní jména budeme průběžně zveřejňovat v roce 2014," doplňuje výčet programu Petr Forman.

 

Autor: Lidovky.cz