Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Po pěti letech v Praze vystoupil Elton John, chystá se i do Izraele

Kultura

  22:56
PRAHA - V pražské O2 areně dnes po pěti letech vystoupil legendární britský popový zpěvák, skladatel a pianista Elton John. O koncert byl velký zájem, hala na místech k sezení i k stání byla už na začátku plná. Přitom ještě nejméně deset minut po zahájení koncertu se tísnili lidé u vstupních kontrol do haly.

Elton John foto: Reuters

Výstřední hudebník spolu s doprovodnou kapelou Band zahájil vystoupení jen sedm minut po avizovaném začátku kompozicí Funeral for a Friend/Love Lies Bleeding z alba Goodbye Yellow Brick Road z roku 1973. Skladba, která začíná jako instrumentální, trvá asi deset minut.

Na koncertu by měly zaznít zásadní skladby z bohaté hudební kariéry jednoho z nejúspěšnějších sólových umělců v historii populární hudby. Natěšení posluchači se pravděpodobně dočkají hitů Your Song, Rocket Man, Crocodile Rock nebo Goodbye Yellow Brick Road.

Elton John, který je jedním z nejúspěšnějších sólových umělců v historii populární hudby, v sobotu vystoupí v Bukurešti a v neděli v Sofii.

Nohy na klavíru

Dvaašedesátiletý zpěvák, vlastním jménem Reginald Kenneth Dwight, se zatím nepodřídil nátlaku aktivistů požadujících, aby umělci bojkotovali Izrael kvůli jeho zacházení s Palestinci, a na 17. června plánuje koncert na fotbalovém stadionu v Tel Avivu.

Elton se populární hudbě věnuje více než 40 let. Kariéru začal v 60. letech a v roce 1972 si nechal úředně změnit jméno na Elton Hercules John.

Spolupracoval s mnoha slavnými muzikanty, například s Johnem Lennonem, Billie Jean Kingovou, Bryanem Adamsem nebo Erikem Claptonem.

V Praze vystoupil extravagantní John poprvé ještě za hlubokého komunismu v roce 1984 v Paláci kultury. Pořadatelé tehdy údajně nelibě nesli, když si dával nohy na klavír. Do české metropole vkročil již v prosinci 1983 coby prezident a majitel anglického fotbalového klubu Watford, který později prodal.

Bojovník za sňatky homosexuálů

Po světě se prodalo více než 200 milionů kopií jeho nahrávek. Proslavil se ale také dalšími aktivitami, jako je podpora charitativních projektů, založení nadace na pomoc nemocným AIDS i bojem za legalizaci sňatků mezi osobami stejného pohlaví. Je nositelem Řádu britského impéria.

Za víc než 30 let nahrál 44 alb. Mezi nejznámější patří Elton John (1970), Tumbleweed Connection (1971), Madman Across the Water (1971) či Made in England z roku 1995. Poslední deska The Captain And The Kid patří podle jeho slov k tomu nejlepšímu, co kdy stvořil.

Autoři: ,