Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Po snu přijde Bůh. Vít Klusák a Filip Remunda dostříhali další společný dokument

Kultura

  15:07
PRAHA - Režiséři Vít Klusák a Filip Remunda, kteří se v roce 2004 proslavili snímkem o falešném hypermarketu Český sen, dostříhali další společný dokument. Jmenuje se Jak Bůh hledal Karla a dokumentární štáb z Česka ho začal v Polsku natáčet před pěti lety.

Režisér Vít Klusák v Karlových Varech. foto:  Dan Materna, MAFRA

„Zatímco jsme dokončovali projekt V síti, což je náročná věc, protože je na ni napojena osvětová kampaň, s Filipem Remundou jsme opět spojili síly a po pěti letech natáčení dostřihali film, který vznikl v Polsku. Je to road movie po té katolické krajině, kde jsme se snažili dokumentovat středověké praktiky typu vymítání ďábla a podobně,“ uvedl Klusák.

Dokument V síti (2020). Režie: Vít Klusák.
Dokument V síti (2020). Režie: Vít Klusák.

Absolvent katedry dokumentární tvorby na FAMU Klusák s režisérem, kameramanem a producentem Remundou založili v roce 2003 společnost Hypermarket Film, která se zaměřuje na produkci autorských dokumentárních filmů. Vedle Českého snu spolu mimo jiné natočili komediálně laděný snímek o sporech kolem umístění amerického radaru Český mír, dokument Svobodu pro Smetanu o řidiči autobusu, který byl souzen za přimalování tykadel politikům na plakátech, Život a smrt v Tanvaldu pojednávající o české xenofobii, dokument ze zákulisí volby českého prezidenta Spřízněni přímou volbou nebo seriál o investigativní novinářské práci Zvláštní vyšetřování.

Klusák v těchto dnech vzbudil pozornost dokumentem V síti, ve kterém společně s Barborou Chalupovou podali šokující výpověď o zneužívání dětí na internetu. Premiéru v kinech bude mít dokument 27. února. Přístupný bude lidem od 15 let. Kratší verze s názvem V síti: Za školou trvající 63 minut, budou moci zhlédnout děti od 12 let. Materiály natočené dokumentaristy prověřili pražští kriminalisté a podezírají devět lidí z přečinu pokus o navazování nedovolených kontaktů s dítětem.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...