130 let

Autor monumentálního životopisu Jana Žižky z Trocnova Petr Čornej o tom, co víme a nevíme o husitském vojevůdci, o krutostech „božích bojovníků“ a o plnění dětských slibů. | foto: Dan Materna, MAFRA

Po úspěchu biografie o Janu Žižkovi vychází historikovi Čornejovi nová kniha Husitská revoluce

Kultura
  •   19:16
Praha - Historik specializující se na dějiny pozdního středověku Petr Čornej po úspěchu biografie o Janu Žižkovi napsal novou knihu Husitská revoluce: Stručná historie. Za publikaci Jan Žižka - Život a doba husitského válečníka vydanou v roce 2019 získal cenu Kniha roku - Magnesia Litera, Cenu Josefa Hlávky i Cenu Miroslava Ivanova v kategorii literatura faktu.

Žižka je moje prokletí, říká vítěz knižních cen Magnesia Litera Petr Čornej

V novince Husitská revoluce autor v krátkých kapitolách nově vykládá střety, zvraty i klíčové aktéry od počátku husitství po vládu krále Jiřího z Poděbrad. Informoval o tom Lukáš Růžička z nakladatelství Paseka.

„Období husitské revoluce bylo nejen převratné, ale i dramatické, barvité a zajímavé, proto je i čtenářsky vděčné,“ uvedl Čornej. „S černobílými pohledy a dnešními kritérii při jeho hodnocení nevystačíme, musíme je vnímat a vykládat zevnitř, z myšlenkových souřadnic a životní reality 15. století,“ dodal.

Dílo spisovatele Petra Čorneje (druhý zprava) s názvem Jan Žižka: Život a doba...
Knihou roku a hlavním vítězem výročních knižních cen Magnesia Litera se dnes...

Žižkův životopis od historika Čorneje se stal knihou roku. Cenu získal i největší ‚smolař‘ Magnesie Litery

Čornej populární formou osvětluje evropský kontext událostí, dobovou mentalitu, náboženské souvislosti, vojenskou strategii husitů a jejich protivníků i význam husitství pro české dějiny. K předchozí knize o Žižkovi, které se prodalo desítky tisíc kusů, má podle Čorneje novinka jen velmi volný vztah. „Vlastně především v celkovém koncepčním uchopení husitství. Obě knihy považuji za naprosto samostatné,“ konstatoval autor.

Podle redaktora knihy Viktora Bezdíčka spočívá kouzlo novinky mimo jiné v tom, jak na malé ploše dokáže vykreslit celou okolní evropskou scénu. „Ohromily mě třeba pasáže o Zikmundovi nebo motivy, které by člověk tak úplně nečekal, například vztah husitů a Židů. Z hlediska vývoje mi už u Žižky přišlo hodně zajímavé vysvětlení čáslavského sněmu jako prvního nesmělého vykročení k parlamentarismu,“ sdělil Bezdíček, který s Čornejem spolupracuje dlouhou dobu, kromě Žižky třeba na svazcích Velkých dějin Zemí koruny české.

Autor: ČTK