Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Čtení pomáhá už rok. Je to soutěž k nezaplacení, říká Svěrák

Kultura

  15:11
Projekt Čtení pomáhá má za sebou první rok. A slaví úspěchy. Charitám děti načetly 12 milionů korun. A které knížky je baví nejvíce? Nejraději čtou Harryho Pottera od J. K. Rowlingové, z českých titulů pak Bylo nás pět od Karla Poláčka.

Akce Čtení pomáhá. Zleva Marek Eben, Zdeněk Svěrák a Alena Ježková foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

V dubnu loňského roku odstartoval charitativní projekt Čtení pomáhá a nyní slaví své první narozeniny. Za tu dobu se do něj zapojilo přes 90 tisíc mladých čtenářů. Nejvíce dětí je z prvního stupně, celá polovina.

"Jsem nadšený z obrovského zájmu a hrdý na to, že se nám podařilo získat tolik dětí pro knihy a pomáhání druhým," říká Martin Roman, iniciátor a donátor Čtení pomáhá. Dobrá zpráva je, že zájem dětí neupadá, každý den se průměrně zapojí dalších 100 dětí.

"Můj dvanáctiletý vnuk se mi nedávno svěřil, že zjistil, že existuje soutěž Čtení pomáhá a že už dětem také vyčetl nějaké peníze," říká s úsměvem ambasador projektu Zdeněk Svěrák, který poukazuje na to, že také vznikají nová slovní spojení jako třeba 'vyčíst peníze'. Těch je za rok fungování celých 12 milionů.

Děti zapojené do Čtení pomáhá se potkaly se Zdeňkem Svěrákem

A jak to celé funguje? Každé dítě za přečtenou knihu získá kredit 50 korun, peníze pak věnuje charitativnímu projektu, který si samo vybere. Nejrychleji naplněná charita byla koupě koně pro postižené děti. Za dva dny se vybralo 60 tisíc korun. Dále děti pomáhaly svým vrstevníkům i dospělým se zdravotním postižením, dětem ze sociálně slabších rodin a třeba také dětem v Africe.

"Díky Čtení pomáhá jsme získali peníze na pět konkrétních projektů." říká Alena Kábrtová, ředitelka Centra Paraple, které pomáhá lidem s postižením míchy. Ti tak získali nové kolo pro vozíčkáře, výbavu na lyžování, trenažéry a mohou dostavět i posilovnu. "Je to pro nás velká pomoc," dodává Kábrtová.

Také děti v nemocnicích se budou mít lépe. "Díky pomoci jsme dokončili nové představení O Lenochodech a divadlem můžeme zpříjemnit pobyt v nemocnici dalším stovkám stejně starých pacientů," říká Jakub Matějka z občanského sdružení Loutky v nemocnici.

Podle Zdeňka Svěráka je pro děti hlavně důležitý pocit, že pomáhají dobré věci: "Ten pocit, když dítě dostane děkovnou zprávu, že i on způsobil, že se koupil třeba ten koník, ten je k nezaplacení," ocenil projekt Svěrák, který společně s porotou vybírá knížky, které pak děti čtou. "Vzpomínáme, které knížky nás v dětství a v dospívání bavily, a ty se tam snažíme protlačit, jakobychom chtěli, aby ta nová generace měla s námi něco společného," vysvětluje. Zároveň říká, že to není lehký úkol: "Vždy se ozve někdo, kdo řekne 'Helejte, vás to možná strhlo, ale dnešní děti to bavit nebude!'...Takže je to takový mix toho, co jsme měli rádi my a toho, co jsme nemohli mít rádi, protože to ještě nebylo napsané," říká Svěrák.

1. až 5. třída ZŠ6. až 9. třída ZŠStřední školy
Harry Potter a Kámen mudrců (J. K. Rowlingová)Harry Potter a Fénixův řád (J. K. Rowlingová)Hamlet (W. Shakespeare)
Děti z Bullerbynu (A. Lindgrenová)Bylo nás pět (K. Poláček)Obsluhoval jsem anglického krále (B. Hrabal)
Knížka Ferdy Mravence (O. Sekora)Staré řecké báje a pověsti (E. Petiška)Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (J. Hašek)

Seznam knih pro všechny kategorie naleznete ZDE

Projekt Čtení pomáhá tak má možnost i sledovat, které knihy mají u dětí největší úspěch. "Absolutně nejoblíbenější knihou je Harry Potter a Fénixův řád od J. K. Rowlingové. Z českých autorů je stále včele Karel Poláček a jeho nadčasová kniha Bylo nás pět," říká spisovatelka Alena Ježková, ambasadorka Čtení pomáhá.

Děti soutěží o zájezd na Mallorcu

Dvacátého května bude vyhodnocena soutěž tříd o zájezd na Mallorcu s Cestovní kanceláří Fischer. Vítězem v každé kategorii bude třída s nejvyšším počtem úspěšných testů na jednoho žáka. Vítězné třídy čeká přezkoušení. Pokud uspějí, mohou se těšit na prodloužené prázdniny. Jestliže neuspějí, šanci dostane třída, která se v celkovém pořadí umístila na druhém místě.

Nejúspěšnějšími třídami jsou zatím za první stupeň 4. B ze ZŠ Čerčany, za druhý stupeň 8.B ze ZŠ Zubří a za střední školy OA a Střední zdravotnická škoa v Blansku. "Děti mají ještě zhruba měsíc, aby stihly zahýbat s pořadím," dodává Martin Roman.

Kromě Harryho Pottera slaví úspěch u dětí z prvního stupně i knížka Astrid Lindgrenové Děti z Bullerbynu a Sekorova Knížka Ferdy Mravence. Páťáci až deváťáci čtou také Harryho Pottera, navíc u nich bodovala i Poláčkova knížka Bylo nás pět. Středoškoláci četli nejčastěji Shakespearova Hamleta či Hrabalův román Obsluhoval jsem anglického krále. Seznam knih, které mají děti k dispozici, je stále aktualizován. Nyní je na něm zařazeno celkem 262 titulů.

Do budoucna by měl vzniknout nový web Čtení pomáhá, kde přibude i sekce pro knihovny a školy. Nově si budou moci děti vytisknout i certifikát o přečtené knize, který jim může usnadnit například práci na jejich čtenářském deníku. Na začátek listopadu se chystá čtenářský maraton Čteme pro kuře, jehož cílem bude během jednoho dne načíst co nejvíce kreditů pro sbírku Pomozte dětem.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...