Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Poctu undergroundu zahájil Knížák

Kultura

  12:00
PRAHA - Jeden ze souborů, který od 70. let psal historii české nezávislé hudební kultury, skupina Umělá hmota, zakončila program prvního dne setkání s názvem Pocta českému undergroundu v zaplněném pražském Divadle Archa. Na úvod dvoudenní akce vystoupily zásadní soubory první generace tuzemské podzemní scény.

Underground po letech. Dino Vopálka, Milan Knížak, I. M. Jirous, Vladimír Lábus Drápal, Pavel Zajíček foto: ČTK

Dvoudenní akci zahájilo ojedinělé vystoupení bývalého ředitele Národní galerie Milana Knížáka a jeho skupiny Aktual, velkou undergroundovou čtyřku pak doplnily soubory DG 307 a The Plastic People of the Universe.

"První večer bude ve znamení kapel, které na společném koncertě nikdy nevystupovaly. Očekáváme, že se na akci sejdou i lidé, kteří se třeba nikdy neviděli a mají možnost si o undergroundu popovídat. To setkání je stejně důležité jako program samotný," podotkl před akcí za organizátory festivalu Vladimír Drápal.

Výročí Guerilla Records

Festival se koná u příležitosti desátého výročí vzniku hudebního vydavatelství Guerilla Records.

Umělá hmota nadšeným divákům, mezi kterými bylo velké množství šedivějících vousatých "mániček", pamětníků časů zakazovaných koncertů a tajně rozšiřovaných nahrávek, zahrála skladby z druhé poloviny 70. let i novější písničky z jejich poslední nahrávky Starej gauner z roku 2007.

Vydavatelství Guerilla Records:

Vydavatelství Guerilla Records vzniklo v roce 2001.

Svou činnost zaměřuje primárně na hudbu byla součástí českého undergroundu 70. a 80. let, nebo z něho vycházela.

Za dobu své existence vydalo přes 90 archivních i současných titulů.

Zhruba hodinové vystoupení nabídla nejznámější skupina tuzemského undergroundu The Plastic People of the Universe, dopad jejíž tvorby již překročil hudební hranice. Přítomní dobře znali jejich letité hity i skladby z posledního, dva roky starého alba Maska za maskou.

Mnoho příznivců má také Pavel Zajíček a jeho nadčasová kapela DG 307, která posluchačům nabídla program Uměle ochuceno, který vznikl před dvaceti lety ve spolupráci Zajíčka a Milana "Mejly" Hlavsy. Program pak otevřel krátký koncert Knížákovy skupiny Aktual, která začala hrát v roce 1968, a přestože se objevila jen na několika málo koncertech, stala se undergroundovou legendou.

ČTĚTE TAKÉ:

Diváci, kteří zaplnili prostor pod jevištěm v hlavním sále, kde atmosféru dotvářely velkoformátové fotografie s undergroundovou tématikou, i schody a mezipatro Divadla Archa, mají i v sobotu možnost zhlédnout doprovodný program. K němu například patří výstava "fotografa undergroundu" Jaroslava Kukala, jehož díla se nacházejí na stěnách divadelní restaurace. K dispozici také jsou prodejní stánky s hudbou a literaturou zaměřenou zejména na český underground.

V sobotu v Divadle Archa při pokračování Pocty českému undergroundu vystoupí Libor Krejcar se zvukovým tělesem Tamers of Flowers, Aku Aku, Odvážní bobříci, J. H. Krchovský & Krch-off, Půlnoc nebo skupina Hally Belly. Připraveno je i promítání archivních dokumentů Cáry starejch filmů Františka "Čuňase" Stárka.

Autor: