Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Podezřelé kauzy řešíme

Kultura

  10:37
Praha - V souvislosti s personálními změnami v resortu ministerstva kultury položily LN ministru Vítězslavu Jandákovi několik otázek.

Vítězslav Jandák foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

LN Kritizoval jste práci památkářů, zejména těch, kteří rozhodují v působnosti obcí. Přišel jste na nějaké korupční či jinak závadné jednání?

Okorupčním jednání nelze hovořit, pokud nebylo prokázáno orgány činnými v trestném řízení, maximálně se dá mluvit o jistých podezřeních.

LN Tento problém se často zmiňuje v souvislosti s hlavním městem. Jde například o přestavbu Sixtova domu na hotel, snešení barokního krovu na Strahově nebo prodej kostela sv. Michaela. Můžete se vyjádřit, zda a jak jmenované kauzy jako ministerstvo řešíte?

Řešíme je intenzivně. Například v loňském roce přezkoumávalo ministerstvo kultury rozhodnutí Magistrátu na úseku státní památkové péče v 72 případech. Ve dvanácti případech bylo rozhodnutí Magistrátu shledáno nezákonným a v 17 dalších případech bylo změněno z důvodů právních nebo věcných nedostatků. Pokud jde o výstavbu hotelu na Strahově, Národní památkový ústav podal podnět, aby bylo přezkoumáno rozhodnutí Magistrátu hlavního města Prahy, protože existuje důvodné podezření, že toto rozhodnutí není v souladu s právními předpisy. Řízení dosud nebylo ukončeno. Rozhodnutí Magistrátu ohledně přestavby tzv. Sixtova domu prošetřoval Odbor památkové péče. Protože však rozhodnutí nabylo právní moci již v květnu 2002 a, řečeno právnickou terminologií, „práva byla nabyta účastníkem v dobré víře“, nebylo jej možné podle platných právních předpisů zrušit. Jinými slovy: i kdyby mělo Ministerstvo kultury z hlediska zájmů státní památkové péče pochybnosti o zákonnosti některých rozhodnutí Magistrátu hlavního města Prahy nebo stavebního úřadu, lze přezkoumat pouze taková pravomocná rozhodnutí správního orgánu, od jejichž vydání neuplynuly tři roky. To je rovněž případ kostela sv. Michaela - poslední rozhodnutí bylo vydáno v roce 1999. Lhůta je delší pouze v případě trestného činu. Protože v souvislosti s kauzou kostela sv. Michaela bylo podáno několik trestních oznámení, může mít výsledek trestního řízení na celou záležitost vliv a Ministerstvo kultury by případně podniklo právní kroky směřující k přezkoumání správních rozhodnutí. Ministerstvo kultury chce v každém případě přispět k tomu, aby byla obnovena vážnost a smysluplné využití tohoto sakrálního prostoru a aby byly napraveny chyby, k nimž došlo při stavebních úpravách kostela.

LN Jaká je situace pokud jde o vedení jednolivých památkových úřadů, jejichž šéfy jste hromadně odvolal?

Situace v jednotlivých památkových úřadech není nijak mimořádná. Šéfové byli sice odvoláni, ale až do vyhlášení výsledků právě probíhajícího konkursu na svých místech pracují dál. A není vyloučeno, že mnozí z nich tam zůstanou i nadále.

LN Proslýchá se, že uvažujete o výměně generálního ředitele Národní galerie. Je to pravda?

Kde se to proslýchá? Kde jste to slyšela? Rád bych ty vaše zdroje znal...

LN V této souvisloti se v kuloárech dokonce objevilo jméno galeristy Miro Smoláka. Můžete to komentovat?

Ježíšmarjá, odkud berete ty zprávy? Pan Smolák přece obchoduje s uměním, a to je naprosto jiná „disciplína“!

Autoři:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...