Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Podívejte se na unikátní filmové rozhovory se Stinglem, Sedláčkem i Benem Aaronovitchem

Kultura

  11:29
Jak vydržet v dlouhodobém vztahu, jak žít s párkem šimpanzů i jak vypadá válka z první linie, se můžete dozvědět v unikátním projektu Voices of Meltingpot, který zaznamenal soubor osmnácti filmových zpovědí z loňského mezinárodního fóra Meltingpot v Ostravě.

Mezinárodní fórum Meltingpot foto: Mezinárodní fórum Meltingpot

Mluvčí se postavili před speciálně upravenou kameru a formou rozhovoru zaznamenaly část ze svých osobních příběhů, myšlenek a zkušeností. 

Dalšími osobnostmi projektu jsou například Ben Aaronovitch, autor série městských fantasy z Londýna, Karima Bennoune, autorka knihy Tady vaše fatwa neplatí, Mark Gungor, legendární popularizátor manželství, Sugata Mitra, indický informatik a autor proslulého experimentu Hole-in-the-Wall, česko-americký ekonom Milan Zelený, Dan Millman, autor románu Cesta pokojného bojovníka, kněz Zbigniew Jan Czendlik, profesor historie Igor Lukeš, nebo Ben C. Solomon, válečný zpravodaj New York Times a držitel Pulitzerovy ceny.

Všechny rozhovory jsou zdarma přístupné na webu https://www.meltingpotforum.com/cs/voicesofmeltingpot

“Projektem Voices of Meltingpot chceme zprostředkovat setkání s osobnostmi fóra i těm zájemcům, kteří se na jednotlivé diskuse nedostali nebo kteří nemohli do Ostravy přijet. Chceme navždy uchovat inspiraci a energii, která z těchto významných a vlivných osobností u nás na fóru vyzařovala a kterou dokázali předat všem divákům na místě,” vysvětluje zakladatelka a ředitelka fóra Meltingpot Zlata Holušová. 

Mark Gungor tak například ve svém rozhovoru poodhalí tajemství k lepším vztahům a ke šťastnému, dlouholetému manželství. Karl Ammann vypráví, jaké je žít s párem šimpanzů a proč je nutné bojovat za kritický stav africké divočiny. Ben C. Solomon prozradí, jak vypadá válka v první linii, jak moc se liší od našich představ a proč on sám tolik riskuje. Karima Bennoune nabídne netradiční pohled na boj proti islámskému fundamentalismu a na snahy lidí, kteří se nenechali umlčet. Dan Millman vysvětluje, jak se vyrovnat se stresem a proč je v životě důležité poddat se okamžiku.

Rozhovory během fóra Meltingpot vedli reportér Tomáš Etzler a moderátorka Veronika Poláčková, režie se ujal Robin Kašpařík, který točil speciální filmovou technikou. „Chtěl jsem, aby diváci videí měli dojem, že osobnosti mluví přímo k nim. K tomu je nutný přímý oční kontakt. Ten by se ale při běžném způsobu natáčení vytratil, protože klasicky se zpovídaný člověk dívá na moderátorku a kamera ho snímá ze strany. Řešení jsem našel v americké technologii, kterou vynalezl dokumentarista Errol Morris,“ vysvětluje režisér Robin Kašpařík.

Společně s francouzským kameramanem Nicolasem Bordierem proto před kameru nainstalovali monitor a polopropustná zrcadla, takže zpovídané osobnosti hleděly do objektivu kamery, ale místo něj viděly odraz monitoru s moderátorkou, která jim kladla otázky. Kamera natáčela skrze tato polopropustná zrcadla a osobnosti tak mluví přímo k divákům. Vzniká tak mnohem osobnější a intenzivnější dojem.

Voices of Meltingpot - 18 vybraných hostů Meltingpot 2017

Ben Aaronovitch, spisovatel, televizní scenárista a autor série městských fantasy z Londýna

Karl Ammann, fotograf, ochránce přírody a odborníka na ilegální obchod s divokými zvířaty

Karima Bennoune, profesorka mezinárodního práva, autorka knihy Tady vaše fatwa neplatí

Amitava Bhattacharya, ředitel festivalu v Kalkatě, sociální podnikatel a podporovatel indické kultury

Zbigniew Czendlik, římskokatolický kněz

Bessie Du, novinářka a expertka na problematiku Číny

Mark Gungor, evangelický pastor, mezinárodně uznávaný motivační řečník a spisovatel

Mike Chinoy, mediální stratég a dlouholetý zpravodaj CNN

Igor Lukeš, profesor historie a mezinárodních vztahů

Dan Millman, lektor osobního rozvoje a autor románu Cesta pokojného bojovníka

Sugata Mitra, indický informatik a vědec zabývající se vzděláváním

Loten Namling, zpěvák tradiční tibetské hudby

Arkady Ostrovsky, novinář, specialista na Rusko a východní Evropu

Daniel Sonic Rojas, originální pohybový umělec

Ben C. Solomon, novinář a video-dokumentarista, zahraniční zpravodaj New York Times

Tomáš Sedláček, ekonom a filozof

Miloslav Stingl, cestovatel, etnograf a spisovatel

Milan Zelený, ekonom

Další ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot proběhne od 18. do 21. července 2018 po boku festivalu Colours of Ostrava v industriálním areálu Dolních Vítkovic. Více informací najdete na https://www.meltingpotforum.com/cs

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...