Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Podívejte se na utajené tunely pod Národním divadlem

Kultura

  19:00
PRAHA - Málokdo by tušil, že se pod pražským Národním divadlem skrývá systém historických tunelů, které vedou od zlaté kapličky přímo k Vltavě. Ty byly doteď běžným návštěvníkům utajené. Dnes jimi novináře provedl ředitel divadla Ondřej Černý - tunely se rekonstruují a tak jsou dočasně přístupné. Po opravě by měly vydržet dalších 150 let.

Národní divadlo a Metrostav uspořádali prohlídku rekonstrukce tunelů pod ND při začátku jejich rekonstrukce. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Tři technologické tunely Národního divadla se včera začaly rekonstruovat. Přivádějí čerstvý vzduch do historické budovy a také dodávají říční vodu do chladicího systému. Původně byly zřízené za účelem překonání výškového rozdílu mezi hladinou Vltavy a prostorem za Prozatímním divadlem, tak aby se tudy mohlo přepravovat zboží po říčních člunech.

Národní divadlo a Metrostav uspořádali prohlídku rekonstrukce tunelů pod ND při začátku jejich rekonstrukce.

Ředitel Národního divadlo Ondřej Černý (vpravo) zahajuje rekonstrukci

Tato cesta začátkem století po vybudování náplavky však ztratila smysl a tubusy od této doby slouží svému nynějšímu účelu. Vedou od rubu nábřežní zdi pod komunikací na Masarykově nábřeží do druhého suterénu budovy ND. První dva jsou původní, třetí byl vybudován při generální opravě divadla v roce 1983.

Pouze první tunel má uspokojivý stav, ostatní dva jsou ve špatném až havarijním stavu. První tunel je uvnitř vyplechovaný, ale zdivo v zadní části je prosáklé a při povodních v roce 2002 tu voda zvedla celou podlahu. Do stávajícího profilu bude při opravě vestavěna nová nosná konstrukce a budou zde osazena protipovodňová vrata.

Národní divadlo a Metrostav uspořádali prohlídku rekonstrukce tunelů pod ND při začátku jejich rekonstrukce.

"Celková cena rekonstrukce činí 122 milionů korun a životnost zrekonstruovaných tunelů se odhaduje na 150 let," řekl ředitel ND Ondřej Černý novinářům a zdůraznil, že oprava je nutná. "Pokud by k rekonstrukci nedošlo, bylo by divadlo vystaveno rizikům propadu nábřežní komunikace. Prosakování vody by pak mohlo poškodit i statiku budovy," uvedl.

Tunely by mohly být v budoucnu využity i jako součást dopravního koridoru, kterým by se přepravovaly dekorace v kontejnerech z jeviště historické budovy do říčních člunů. Existuje plán, že Národní divadlo pozbude své stávající sklady u Apolináře a na Flóře a místo toho bude vybudována centrální dílna a sklad dekorací v Modřanech poblíž Vltavy.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!