Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Podnikatel Fuxa koupil od Lendla sbírku 116 Muchových plakátů

USA

  20:12
PRAHA - Podnikatel Richard Fuxa koupil od tenisové legendy Ivana Lendla velmi cennou sbírku 116 plakátů Alfonse Muchy. Uvedl to Český rozhlas - Radiožurnál. Cenu Fuxa zveřejnit nechtěl, ale Muchovy plakáty se v posledních letech prodávaly jednotlivě v dražbách v Česku i zahraničí za statisíce korun. Loni se také například několik desítek Muchových děl podařilo vydražit v Praze dohromady za 4,3 milionu korun, z toho jeden olej za 1,8 milionu.

Veřejnosti se na výstavě poprvé představí sbírka shromážděná bývalým tenistou Ivanem Lendlem. foto: MAFRA - Michal Šula

Výstava Lendlovy sbírky Muchových plakátů byla loni se 186.000 návštěvníků druhou nejnavštěvovanější v Praze. Už tehdy média spekulovala, že Fuxa, jehož firma BigMedia výstavu pořádala, sbírku koupil. Podnikatel to však potvrdil až nyní. "Bylo to součástí kontraktu, který jsem s Ivanem Lendlem měl," řekl Radiožurnálu. BigMedia tento týden zahájí výstavu výtvarných děl básníka a grafika Bohuslava Reynka a Fuxa rozhlasu řekl, že koupil také 80 Reynkových grafik.

ČTĚTE TAKÉ:

Muchovy plakáty chce podnikatel dále vystavovat. "Přemýšlíme o dalších projektech, kde by se sbírka mohla uplatnit," uvedl. Podle Radiožurnálu vyjednává Fuxa podmínky výstavy plakátů například v Číně, Japonsku či USA a také plánuje postavit pro sbírku vlastní galerii v Praze.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...