Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Podpora petici Vánoční desatero

Kultura

  18:39
PRAHA - Umělecké vedení činohry a baletu Národního divadla podpořilo petici Vánoční desatero, která reaguje na odvolání ředitele ND Daniela Dvořáka.
Divadlo (ilustrační foto).

Divadlo (ilustrační foto). foto: Reprofoto

Umělecké vedení činohry a baletu ND včetně uměleckých šéfů Michala Dočekala a Petra Zusky plně podporuje petici herců činohry Vánoční desatero, k níž se postupně přidávají další signatáři z řad odborné veřejnosti – například Olga Sommerová, Jakub Sommer, Jiřina Šiklová, Jan Hřebejk, Petr Jarchovský, Renáta Weidlichová, Jiří David, Jaroslav Brabec, Petr Koliha, Mojmír Weimann, Filip Rajmont, Jan Kraus, Václav Koubek aj., svoji podporu vyjádřily organizace FITES a Nezávislá odborová organizace ČT.

Vánoční desatero je několikátým protestem vzešlým od členů ND od chvíle, kdy ministr Štěpánek odvolal ředitele ND Daniela Dvořáka a na jeho místo dosadil ing. Jana Mrzenu. Týden po Dvořákově odvolání žádali členové činohry po ministrovi, aby sdělil konkrétní důvody svého kroku. Později šéfové všech tří souborů ND psali premiérovi, aby se vložil do situace, která v divadle nastala.

Poté, co ing. Mrzena odvolal šéfa opery Jiřího Nekvasila, členové širšího uměleckého vedení činohry a baletu otevřeným dopisem Jsme znepokojeni! opět kritizovali situaci, k tomuto dopisu se rovněž připojila řada signatářů (např. Erika Bornová, Tomáš Císařovský, Antonín Střížek, Jaroslav Dušek, Vladimír Just, Jan Hřebejk, Petr Matásek, Zdeněk Tyc, Jakub Špalek, Petr Koliha, Jiří Votruba a další). Následně ing. Jan Mrzena zrušil projekt skladatele Kofroně v dramaturgickém plánu opery – Mai 1968. Jestliže ministr dnes tvrdí, že projekt byl jen odložen, pak vědomě lže. (Tvůrce opery byl písemně vyrozuměn o rozhodnutí odstoupit od záměru uvést inscenaci díla.)

Prvním úspěchem petice Vánoční desatero bylo zveřejnění jmen členů komise pro výběrové řízení, ke kterému došlo včera ve večerních hodinách. Herci jsou připraveni k jednání o svých požadavcích. Ministr Štěpánek se ovšem nemá ke komunikaci. (např. odmítl vystoupení v diskuzním pořadu ČRo1 Radiožurnálu „Radioforum“ , kterého se měli účastnit i zástupci činohry ND.

Petice Vánoční desatero se vztahuje ke konkrétním činům ministra Štěpánka a dočasného ředitele ing. Jana Mrzeny. V principu se ale jedná o obecný problém vztahu politiky a kultury, o nekompetentní a arogantní zásahy úředníků do kulturních organizací, které v poslední době přibývají.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!