Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Podporuju cenzuru, prohlásil Jiří Menzel na festivalu v Indii

Kultura

  13:22
Režisér Jiří Menzel převzal na mezinárodním filmovém festivalu v indickém Goa cenu za celoživotní přínos kinematografii a při té příležitosti si postěžoval na situaci v dnešním filmovém průmyslu. Kritizoval úroveň zejména amerických filmů, ale i diváků.

Režisér Jiří Menzel foto: MAFRA - Jiří Salik Sláma

Menzelův poslední snímek Donšajni byl zahajovacím filmem celého festivalu, na kterém tvorbu českého režiséra představil indický režisér Šivendra Singh Dungarpúr, který o Menzelovi natáčí dokument.

Jiří Menzel při návštěvě Indie místním novinářům mimo jiné řekl, že úroveň dnešních filmů, v nichž převažují vulgarity a násilí, v něm vyvolává depresi. Rozhodl se prý nynější filmové trendy ignorovat. "Veškerá mládež sleduje americké filmy, které jsou určeny lidem s mentalitou dvanáctiletých hochů," prohlásil podle listu The Times of India.

Podle českého oscarového režiséra většina lidí nabytou svobodu zneužívá. "Podporuju cenzuru, protože někteří lidé nejsou dostatečně dospělí," konstatoval. "Doufám, že dnešní mladí lidé nebudou v příštích letech tak hloupí, jako byli ti starší." Prudké změny filmařských technologií Menzelovi nevadí. "Když jsem začínal, filmy byly němé a kameru jste museli nastartovat klikou. Jsem rád, že mohu vývoj filmového průmyslu sledovat," prohlásil.

ČTĚTE TAKÉ

Desetidenní filmový festival v Goa, který skončí v sobotu, nabízí účastníkům 216 filmů ze 70 zemí. Hlavní hvězdou na festivalu je americká herečka Susan Sarandonová, která získala Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli za výkon ve filmu Mrtvý muž přichází z roku 1995.

Světovou premiéru Menzelových Donšajnů viděli letos v srpnu diváci World Film Festivalu v kanadském Montrealu. Česká kritika film nepřijala příznivě, ale Česká filmová a televizní akademie ho přesto vyslala do bojů o oscarové nominace. Sám režisér v říjnu prohlásil, že jeho Donšajni nemají naději, že by se do užšího výběru na Oscary dostali.

Autoři: ,