Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Malá čarodějnice jako zahraniční hraný film? Postavu známou z večerníčků dabuje Lucie Vondráčková

Kultura

  18:14
PRAHA - Do českých kin přijde hraná pohádka, která představí v tuzemsku známou Malou čarodějnici proslavenou animovaným filmem a knížkou s ilustracemi Zdeňka Smetany. Kniha podle předlohy libereckého rodáka Otfrieda Preusslera, taktéž autora trochu temného Čarodějova učně, získala filmové zpracování v německo-švýcarské koprodukci. Malou čarodějnici si v něm zahrála německá herečka Karoline Herfurthová, známá českým divákům z komedií Fakjů pane učiteli či amerických snímků Předčítač a Parfém: Příběh vraha.

Zdeněk Smetana: Malá čarodejnice foto: Anifilm

Do českých kin film vstoupí 13. září a malou adeptku kouzelnického řemesla v něm dabuje zpěvačka Lucie Vondráčková, sdělil za distributora Martin Kubišta. Pamětníci si mohou připomenout animovaný seriál z 80. let, kdy Malou čarodějnici mluvila Jiřina Bohdalová.

Knížku o čarodějnici, která by si ráda zatancovala o filipojakubské noci se staršími družkami, si oblíbila řada dětských čtenářů nejen v Německu, kde poprvé v roce 1957 vyšla, ale i v Československu, kde se příběh proslavil díky právě animovanému seriálu výtvarníka Zdeňka Smetany.

Autor se filmové verzi bránil

Otfried Preussler, který se narodil v roce 1923 v Liberci a zemřel před pěti lety v Bavorsku, se za života zfilmování svého dětského románu bránil. „Příliš se obával toho, že film nedokáže vystihnout ducha knihy a charakter malé čarodějnice,“ řekla agentuře DPA jeho dcera Susanne Preusslerová-Bitschová, která spravuje Preusslerův literární odkaz. Malá čarodějnice podle ní jejímu otci ležela obzvlášť na srdci. „Vymyslel si ji pro mě a mé sestry, aby nás zbavil strachu ze zlých čarodějnic,“ uvedla.

Pravá ruka krále Václava. V Jáklově filmu Jan Žižka bude hrát oscarový Michael Caine

Se zfilmováním Malé čarodějnice Preusslerová-Bitschová nakonec přesto souhlasila. Na natáčení se podílel ještě sám německý literát, a to až do své smrti v roce 2013.

Preussler se proslavil především jako autor dětských knížek. Kromě Malé čarodějnice a Malého strašidýlka napsal na motivy lužickosrbské legendy také román Čarodějův učeň (Krabat) či dětskou knížku Loupežník Hocenploc, jejíhož hlavního hrdinu pojmenoval podle německého označení severomoravského města Osoblaha (Hotzenplotz). Inspiraci pro svá díla Preussler často čerpal z lidových vyprávění a pověstí severních Čech. V Německu popularizoval i kocoura Mikeše malíře Josefa Lady.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!