Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pokračování Padesáti odstínů šedi ukáže pohled Christiana Greye. V mimořádném nákladu

Kultura

  14:38
PRAHA - V mimořádně vysokém nákladu 100 tisíc kusů vyjde 10. února v českém překladu pokračování romantické erotické trilogie Padesát odstínů šedi. Britská spisovatelka E. L. Jamesová novou knihu s názvem Grey vydala v červnu a setkala se opět s obrovským zájmem, za první čtyři dny se prodalo milion výtisků.

Z filmu Padesát odstínů šedi foto: Reprofoto

Celá série pak má 125 milionů prodaných knih, v Česku se koupilo téměř 600 tisíc kusů. O bestselleru se na českém trhu mluví již v případě, že se knihy prodá 10 tisíc výtisků.

Erotický bestseller nekončí. Pokračování Padesáti odstínů vyjde česky v únoru

Nový román Grey vydá stejně jako předchozí knihy nakladatelství XYZ. „Fenomén Padesáti odstínů je stále aktuální a nachází nové fanoušky, proto knihy opakovaně dotiskujeme. K oživení zájmu přispěla také úspěšná filmová adaptace prvního dílu. Jsme rádi, že se autorka k námětu vrátila. Kniha Grey patří k našim nejočekávanějším novinkám roku 2016. Jsme přesvědčeni, že její prodeje navážou na úspěch trilogie a dosáhnou šesticiferné částky,“ říká Michaela Celárková, šéfredaktorka nakladatelství XYZ.

Mimořádný úspěch

Každý ze tří dílů trilogie překonal prodejnost 100 tisíc kusů. To je číslo na tuzemský knižní trh obrovské, srovnatelné s málem titulů, například s knihami o Harry Potterovi či romány Dana Browna. Vysokých nákladů někdy dosahují také nebeletristické publikace, například kuchařky.

První díl trilogie v Česku vyšel na podzim roku 2012. Do prosince 2013 se ho prodalo přes 200.tisíc kusů a Svaz českých knihkupců a nakladatelů uvádí, že v roce 2013 prodej titulu přispěl k celkovému obratu tuzemského knižního trhu asi dvěma procenty. V ČR ročně vyjde přes 15 tisíc knižních titulů, z toho beletrie je asi pět tisíc titulů.

Nově z pohledu Christiana Greye

Nová kniha E. L. Jamesové navazuje na první díl trilogie, změnu přináší v tom, že je vyprávěn nikoli z pohledu hlavní hrdinky, ale z pohledu jejího dominantního milence Christiana Greye.

Knihu Grey se Jamesová prý rozhodla napsat na žádost čtenářů, kteří jí psali po tisících a chtěli znát Greyův pohled na celý příběh. „Christian je komplikovanou postavou a čtenáři byli vždy fascinováni jeho touhami, motivacemi a problematickou minulostí,“ uvedla britská autorka. „A jak také ví každý, kdo měl někdy nějaký vztah, dá se každý příběh vidět ze dvou různých úhlů,“ dodala.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...