Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Pokračování příběhu služebnice jako kniha roku? Ještě ani nemáme vybráno, oponují pořadatelé Man Booker Prize

Margaret Atwoodová - kniha The Testaments (Odkazy). foto: PENGUIN

Nejmenované knihkupectví zbrkle určilo nový román Odkazy (The Testaments) spisovatelky Margaret Atwoodové za vítěze knižní ceny Man Booker Prize. Událost vyvolala pozdvižení na sociálních sítích a museli se k ní vyjádřit i pořadatelé soutěže.
  18:00

Spisovatel Matthew Sperling zveřejnil na svém twitterovém účtu v pondělí fotografii, na které je vidět přehledně vyskládaná hromádka románů Odkazy v blíže nespecifikovaném britském knihkupectví. Problémová je ale samolepka v pravém dolním rohu. Ta totiž označuje knihu za vítěze nejleprestižnější světové knižní soutěže Man Booker Prize. „Nemyslím si, že už smíte používat ty samolepky,“ připsal Sperling. 

Chybné samolepky označují Odkazy (The Testaments) za vítěze Man Bookerovy ceny.

„O vítězi nebude rozhodnuto, dokud se porota nesejde dne 14. října,“ vyjádřila se k situaci komise Man Booker Prize. „Při vyhlášení užších nominací (takzvaného shortlistu) dostanou knihkupci balíček samolepek, které označují nominované knihy a později i vítěze. V tomto případě byly snad samolepky nezáměrně prohozeny,“ shrnuje se v prohlášení. 

Offred (Elisabeth Mossová). Seriál Příběh služebnice.
Spisovatelka Margaret Atwoodová se zakladatelkou projektu, umělkyní Katie...

Snad ještě horší situace se stala v roce 2008 kdy byl v rámci komediálního festivalu v Hay (Hay Comic Festival) spisovatel Will Self prohlášen za vítěze knižní soutěže Woodehouse Prize. V ten den byly ale veřejnosti představené jen užší nominace, jméno vítěze zůstávalo v tajnosti. Čtenáři tak přišli o překvapení. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!