Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Spisovatelé chtějí průměrný plat. Někteří by ale měli dostat peníze, aby už nepsali

V průběhu komunistického režimu se seshora určovalo, co bude moci vyjít, v­ jaké podobě a v jakém nákladu. Po sametové revoluci najednou mohlo začít vycházet všechno – doslova, tedy to dobré i to špatné. I to ze samizdatu i to z exilu a také to, co vycházelo už za socialismu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Š. Apolen

16. 8. 2015 0:19

Kdysi si umělci museli vydělat prodejem svých děl, nebo si najít sponzora. Sponzor, když se mu dílo nelíbilo, také třeba za ně nezaplatil. To by někteří "umělci" velmi potřebovali ! Nikdy je neživil stát. Je třeba nedopřávat sluchu, určité vrstvě lidí, kteří říkají : " Když se ti to nelíbí, nerozumíš tomu, protože jsi nekulturní barbar ". Líbí se mi i některá abstraktní díla, jestliže dokážou vyvolat pozitivní emoce. Ale postavit do velké místnosti půllitr piva a říkat tomu umění ? To dokážu také, ale nechodil jsem na AVU. Nemám papír na to, že jsem "umělec ".

0 0
možnosti

P. Ritter

15. 8. 2015 22:39

Mizerným spisovatelem dotovaným státem a podivnými sponzory byl Václav Klaus. 

Václav Klaus byl neúnavný psavec, dokud mu vydávání knih dotovala ODS nejprve z tajného konta a později z prostředků státu - například vydání Klausovy antiekologické knihy "Modrá, nikoli zelená planeta" zaplatil ruský Lukoil a pozdější vydání ve Slovinsku zaplatila papírna Vipap Videm Krško, kterou coby dědictví po zkrachovalé bance IPB vlastní český stát.

http://zpravy.aktualne.cz/domaci/klaus-chcete-znat-me-prijmy-z-knih-jste-soudruzi/r~i:article:736833/

 Dánské vydání zaplatila Saxo Bank - ta například podrazila stovky českých klientů a požaduje po nich miliony korun http://zpravy.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/saxo-bank-hrozi-stovkam-ceskych-klientu-soudem-v-dansku-1157974

Klausovy knihy nemají ani cenu papíru, na němž byly vytištěny. Zdaleka nejotřesnější jsou jeho "Zápisky z cest", které jsou horší i než esej studenta základní školy "Jak jsem se strávil prázdniny u babičky".

0 0
možnosti

18. 8. 2015 8:38

ale Klaus nevyžaduje žádný stálý plat, sponzory si vždycky našel...:o)

a nikdo vás nenutí, abyste si jeho knihy kupoval :o)

0 0
možnosti

F. Lesniak

15. 8. 2015 22:37

Opravdu si tento stát vydržuje málo darmožroutů?

0 0
možnosti

15. 8. 2015 21:12

jejda, ti jsou nadherni! takovahle hovada byste si meli chovat, abyste se mohli ve volnych chvilich divat na zrudy a posklebovat se jim ... vychazeje z jejich logiky za to totiz muze stat, neboli danovi poplatnici, ze se stali spisovateli ... jsou k sezrani, udelejte jim nekde reservaci a chodte se na ne divat ...

0 0
možnosti

P. Dvořák

15. 8. 2015 20:58

Spisovatel bude každý, kdo se prohlásí za spisovatele, nebo se budou vydávat živnostenské listy na tuto činnost? Zkoušky budou před komisí složenou ze "spisovatelů" nebo čtenářů? 

Budou psát podle zákoníku práce? A co takhle dvouměsíční výpověď, když se mu nebude chtít psát? Výpověď bude platit jen pro knihu, kterou právě "sepisuje" nebo pro spisovatelskou činnost vůbec?

0 0
možnosti

Š. Apolen

16. 8. 2015 0:34

K čemu by čtenáři potřebovali komisi ? Stačí, když kupují ! K čemu jsou zbytečné komise ? Normální lidé ví, že dobré dílo se chválí samo. Kdo umí - umí. Kdo neumí - učí. Kdo neumí a neučí, sedí v komisi.

0 0
možnosti

T. Czernin 251

15. 8. 2015 19:58

Za naprosté nepsaní by měli dostávat vysoké platy všichni redachtůrci Burešových plátků...

0 0
možnosti

P. Ritter

15. 8. 2015 22:21

A co byste pak četl? Vždyť vy zřejmě nic jiného ani nečtete, protože vaše příspěvky jsou jenom a pouze pod těmito články. A popravdě řečeno jsou vaše příspěvky pořád na jedno brdo a nikdy se netýkají tématu článku.

Je více než pravděpodobné, že ty články ani nečtete a vaše přezíravé příspěvky vycházejí z určitých komplexů, které vlastníte.

0 0
možnosti

15. 8. 2015 18:52

další pěkně "vy......" parta

0 0
možnosti

15. 8. 2015 17:52

Jaký průměrný plat. Jako, že za průměrnou literaturu průměrný plat? A za podprůměrnou literaturu podprůměrný plat?! Ale tohle určuje trh, ať se to komu líbí, nebo nelíbí. Napiš něco, a když se najde nakladatel, který to vydá, a pak hlavně čtenář, který to koupí (a snad i přečte), tak sláva, pojďme se bavit o penězích. Ale ne se státem, nýbrž právě s oním nakladatelem. Dobrá literatura se prosadí, když ne, není dobrá. Jasně, vkus u nás není až tak z nejlepších, ale to se týká kumštu celkově. Muzikant, sochař, malíř, etc. tvoří, a to buď úspěšně, nebo taky ne. Ale aby chtěl něco, jako průměrný plat?! To snad není ani vtip.

0 0
možnosti

M. Mýval

15. 8. 2015 17:50

Proč ne, ale museli by to být veřejnoprávní spisovatelé. poplatek by platil každý kdo je gramotný. Nemá to logiku?

0 0
možnosti

Š. Apolen

16. 8. 2015 0:35

Nestrašte pane Mývale !

0 0
možnosti

15. 8. 2015 17:45

asociace řve úplně pitomě -prostě dejte nám peníze za nic, jen proto že my  si myslíme že jsme spisovatelé.  Skutečný spisovatel který dokáže čtenáře oslovit si svým psaním vydělá a užíví se .  A ti kteří  nedokáží  čtenáře svým dílem oslovit  ať si klidně píší pro své potěšení a psaní ať mají  jako koníčka  ale ať se živí něčím jiným co umí lépe a co dokáže trh ocenit .  Platit neumětele  a nemehla jakékoliv profese  0paušálem za neschopnost či nulový výkon to se dnes naštěstí nenosí nikde ve světě .

0 0
možnosti