130 let

Polski film Marka Najbrta | foto: Reprofoto

Polski film Marka Najbrta je na hranici reality a fikce

Kultura
  •   16:27
KARLOVY VARY - Za představitele nového žánru ve středoevropské kinematografii - "reality film" - je považován snímek Marka Najbrta Polski film. Byl zařazen do hlavní soutěže karlovarského festivalu, světovou premiéru bude mít večer ve Velkém sále Thermalu.

Umělecký ředitel přehlídky Karel Och ho označil za rozpustilou úvahu o hranicích reality a fikce, ve které známí herci hrají sami sebe. Nabízí návod, jak se vyrovnat s vlastní slávou i nástrahami při natáčení filmů. V kinech se objeví 12. července a v Polsku příští rok.

'Hraný dokument'

Najbrt na setkání s novináři uvedl, že Polským filmem navázali na experimenty kombinující hraný film a dokument, s nimiž začali už na FAMU.

Hlavní hrdiny ztvárnili Marek Daniel, Josef Polášek, Pavel Liška a Tomáš Matonoha, kteří spolu studovali Janáčkovu akademii múzických umění. "Jde o film o natáčení filmu těchto kluků, který na plátně režíruje bývalý brněnský student herectví Jan Budař a asistuje mu Jana Plodková. Hraje v něm i Katarzyna Zawadzká," uvedl.

Příběh natočený v polské koprodukci společností Negativ za podílu České televize rozebírá i rozdíly mezi mentalitou Čechů a Poláků a jejich humorem. Výpovědi protagonistů do kamery poukazují na absurditu hereckého života. Když si splní sen a začnou točit film, počáteční idyla bere za své.

Natáčet se začalo loni na fetivalu

Liškova špatná výslovnost, Danielův dvojník Havlát a Matonohovy finanční machinace promění natáčení v boj. Jednomu z nich dělá problém i to, že po letech natáčení sitcomů dělá v řeči automaticky pauzy na smích. Natáčení začalo před rokem právě na karlovarském festivalu; na plátně se objeví i John Malkovich, který tu tehdy představoval svou módní kolekci.

"Počítáme s kontroverzními reakcemi, vím, že náš film všichni nepřijmou, ale věřím, že si publikum najde," řekl Najbrt. Podle něj příběh umožňoval velkou míru improvizace všech zúčastněných.

"Je to klasický případ toho, že kdo si co urve, tak to má," řekl Matonoha a pochválil Poláška, že tím, co si sám přidal, předčil původní scény. Závěrečná scéna byla natočena poté, co byl snímek sestříhaný.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Podle producenta Milana Kuchynky bylo složité herce uvolnit na celé prázdniny, ale zdařilo se. Peníze občas nebyly, například podpora fondu kinematografie přišla až během natáčení. "Zásadní byl vstup polské strany, když jsme v Krakově s Protektorem vyhráli dva miliony zlotých do dalšího snímku. Proto jsme začali přepisovat scénář do Polska, celkem si snímek vyžádal kolem 30 milionů korun," dodal.

Najbrt v roce 2004 uvedl v karlovarské soutěži černou komedii Mistři. Sedm Českých lvů získal za historický snímek Protektor z roku 2009.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK