Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Porotě v Cannes bude předsedat Wong Kar-wai

Kultura

  15:47
PAŘÍŽ - Hongkongský režísér Wong Kar Wai bude předsedat porotě xx ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který se bude ve francouzském přímořském letovisku konat od 17. do 28. května. Solitér Kar-wai bude vůbec prvním čínským režisérem, který v čele jury zasedne.

Wong Kar-wai. foto: Reprofoto

Jeho loňským předchůdcem byl režisér Emir Kusturica, pod jehož velením porota ocenila Zlatou palmou belgický snímek Dítě bratrů Dardenneových.

2046. Kar-wai, který debutoval v roce 1988 ve svých třiceti letech filmem As tears go by, není canneským nováčkem. Už jeho debut byl zařazen na program festivalu. Tehdy porotě předsedal režisér Ettore Scola. V Cannes soutěžil o Zlatou palmu se svým posledním samostatným filmem, snovou retro sci-fi 2046, v níž znovu hráli Maggie Cheungová a Tony Leung, známí z jeho úspěšného snímku In the mood
for love (Stvořeni pro lásku).

Kar-wai prohlásil, že jeho cílem bude ocenit největší talenty současné kinematografie. Předseda festivalu Gilles Jacob si Kar-waie vybral i kvůli jeho tradičnímu romantickému pojímání lásky a hledání krásy čínským. 

Loni s režiséry Michelangelem Antonionim a Stevenem Soderberghem vytvořil třídílný
snímek o lásce a sexualitě s názvem Eros. 

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč