Středa 10. dubna 2024, svátek má Darja
130 let

Lidovky.cz

Poznat Jiřího Menzela? Jedna z největších výher mého života, říká ‚Otík‘ János Bán

Kultura

  11:02
PRAHA - Maďarský herec János Bán se v Česku proslavil rolí závozníka Otíka Rákosníka v komedii Vesničko má středisková z roku 1985. Z úmrtí Jiřího Menzela je otřesený. „Říkal, že má dva velmi dobré maďarské přátele,“ prohlašuje v krátkém rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Otík (János Bán) ve filmu Vesničko má středisková. foto: REPRO ČT

Otík (János Bán) ve filmu Vesničko má středisková.
Jiří a Olga Menzelovi.

Lidovky.cz: Jak na vás úmrtí Jiřího Menzela dolehlo?

Víceméně jsem na to byl připravený, přesto to mnou hluboce otřáslo. Celé hodiny bych mohl vyprávět o našich společných zážitcích, ale teď toho nejsem schopný. Ztratili jsme jednoho z nejvýznamnějších filmových režisérů světa.

Szabó

István Szabó je první maďarský režisér oceněný Oscarem. Dostal ho za snímek Mefisto (1981).

Lidovky: Vzpomínáte na to, jak jste se poznali?
Známe se od roku 1978 a nehledě na vzdálenost mezi námi vzniklo hluboké lidské pouto. To, že jsem pana Menzela mohl poznat, je jednou z největších výher mého života.

Lidovky: Pojilo vás přátelství?
Říkával, že má dva velmi dobré maďarské přátele: Istvána Szabóa a mě, což je pro mě velká čest. Přestože jsme oba hodně cestovali, dokázali jsme zůstat v  kontaktu. Ztratil jsem v něm nejen svého mentora a učitele, ale i přítele. Jsem velmi smutný.

Jiří menzel

János Bán se s Jiřím Menzelem potkal poprvé při natáčení filmu Lívie Gyarmathyové Každou středu (Minden szerdán), v němž Menzel ztvárnil jednu z vedlejších rolí. Později se potkali při práci v budapešťském divadle Józsefa Katony a opět si spolu zahráli ve filmu Gyuly Maára Hra v oblacích (Felhöjáték).

Dnes již 64letý Bán se stále živí jako herec. Mezi jeho posledními velkými počiny je maďarská akční komedie Argo 2 (2015) a fantasy komedie Líza, liščí víla (2015).

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!