Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Prachy, jenom prachy nečekají. Tak už konečně chcípni, táto! je ztřeštěná jednohubka pro otrlejší diváky

Mavěj (Alexandr Kuzněcov) nečekal, že bude otec přítelkyně takový drsňák foto: HBO

/FILM NA VÍKEND/ Jeden byt a jedna nepříliš povedená rodinka. Film Tak už konečně chcípni, táto! je čistokrevná groteska, ztřeštěná jednohubka pro otrlejší diváky. Na jejích kvalitách nemění nic ani současná geopolitická situace.
  9:00

Mladá dívka Olja (Jevgenija Kregždová) pověří svého lehce zmateného přítele Mavěje (Alexandr Kuzněcov) nesnadným úkolem – zabít jejího otce. Argumentuje tím, že ji otec měl v dětství zneužívat. Když ale Mavěj dorazí do jeho bytu, hřmotný detektiv Andrej (Vitalij Chalev) o ničem neví a vše popírá. Jako správná ruka zákona, která je ale zároveň pořádně zkorumpovaná, si začíná myslet, že mladíkovi ve skutečnosti jde o hromadu špinavých peněz, které si Andrej po jednom zásahu „ulil“. 

Svého „důchodového fondu“ se Andrej za žádnou cenu nehodlá vzdát a rozhodne se mladíka zneškodnit všemi dostupnými prostředky. Následuje komorní, ale krvavá fuga ve zběsilém tempu, kde si nikdo nemůže být jistý tím, že se z bytu nedostane nohama napřed.

Režisérský a scenáristický debut ruského režiséra Kirilla Sokolova je učebnicovou definicí ztřeštěné komedie. Celý děj celovečerního filmu se odehrává pouze v prostorách jednoho bytu, ale každá skulinka je využita na maximum. Každá zeď je kulisa, která se dá originálním způsobem probořit či jinak využít.

Všechny postavy mají jen jeden rozměr a o nějakých dramatických příběhových zvratech se dá mluvit jen stěží. Přesto film jede v tak opojně rychlém tempu, že si udrží divákovu pozornost od začátku do konce. Nemalou měrou se na tom podílí i vynikající Vitalij Chalev v roli otce, který pro sebe ukradne každou scénu, ve které se objeví.

Film se dá nejlépe popsat jako vodkou a krví nasáklou variací na sérii Fotr je lotr se špetkou westernů Sergia Leoneho a animáků Itchy a Scratchy ze sitcomu Simpsonovi. Sokolov svůj příběh vypráví za pomoci rychlých střihů kamery, suchého humoru a hry s časovou posloupností děje. Natáčení všechny přítomné muselo bavit a na výsledku je to znát. Pár dobře mířených kritických úderů do ruské malosti je pak příjemným a bránici rozechvívajícím bonusem.

Nesrdečné pozdravy z Ruska

Režisér Kirill Sokolov na svůj původ doplácí, ačkoliv více než polovina jeho rodiny pochází z Ukrajiny. Proti válce vystupuje a podepsal i dvě petice za její zastavení, což je čin, který je v současné době v Rusku trestaný odnětím svobody. Přesto začátkem března filmový festival v Glasgowě oznámil, že z programu vyřadil Sokolovovu novinku, černou komedii Strhněte ji a zahoďte. Organizátorům festivalu vadilo, že snímek stejně jako Tak už konečně chcípni, táto! získal část financí od státu prostřednictvím Ruského filmového fondu a ministerstva kultury.

Ve vyjádření pro deník New York Times Kirill Sokolov prohlásil, že rozhodnutí organizátorů respektuje, ačkoliv je mu jasné, že pro mnohé představuje nepropustnou bariéru. „Až 99 % procent ruských filmů vzniká za státní podpory. Je zde prakticky nemožné něco natočit bez ní,“ povzdechl si. Na stejný problém doplatil například i další ruský režisér Lado Kvatajna. Ten se sice na sociálních sítích ostře vymezil proti Putinovu režimu, ale jeho thriller Poprava, který si dříve odnesl cenu například z festivalu ve španělském Sitges, byl z programu festivalu v Glasgowě rovněž vyškrtnut.

„Pokud naše filmy odstraní ze streamovacích služeb a filmových festivalů, umlčí tak hlasy i některých silných kritiků Putinovy zlovůle,“ nechal se slyšet Sokolov. Režisérův jediný film Tak už konečně chcípni, táto! dokazuje, že ačkoliv některým talentům doba nepřeje, byla by škoda na ně zanevřít a zapomenout.

Tak už konečně chcípni, táto!

(Rusko, 2018)

Žánr: komedie, thriller

K vidění na: HBO Max nebo televizním kanálu Cinemax

Režie: Kirill Sokolov

Scénář: Kirill Sokolov

Kamera: Dmitrij Uljukajev

Hrají: Alexandr Kuzněcov, Vitalij Chajev, Jevgenija Kregždová, Michail Gorevoj, Jelena Ševčenková