130 let
Tádž Mahal

Tádž Mahal

Praha a Brno budou moci obdivovat monumenty Indie

Kultura
  •   14:00
Chrám boha Slunce, krása pouštních paláců, majestátný Tádž Mahal, opuštěné město Fatehpur Sikrí. Tyto a další klenoty indické architektury přináší nová výstava akvarelových obrazů Monumenty Indie.

Expozice mapuje indické památky od počátku buddhismu, přes mughalské období takzvané indo-islámské architektury až po inspiraci z Evropy. Celosvětově známá místa patřící pod ochranu světového dědictví UNESCO i řadu dalších, méně známých

Monumenty Indie

BRNO 24.5. – 2. 6. 2011
Galerie 10, Stará radnice Radnická 10
po - pá: 9:00 – 17:00

PRAHA 7.6 – 21.6. 2011
Galerie Jakubská
Jakubská 4, Staré Město
po – so 10:00 – 18:00

monumentů.

Návštěvníci mohou skrze výtvarné plátno nahlédnout například do Humajúnovy hrobky v Dillí, předlohy pro pozdější Tádž Mahal. Výstava představí i další památky indické metrople jako například Červenou pevnost nebo nejvyšší pískovcový minaret na světě Kitub Minar.

Dalším místem, kam akvarely indického výtvarníka Kashinatha Dase návštěvníky zavedou, je chrám boha Slunce v Konáraku ve východní části Indie. Mysteriózní svatyně s bohatou sochařskou výzdobou v podobě vozu s velkolepě zdobenými koly zárověň slouží jako sluneční hodiny. Sochařským uměním oplývá i jeden z nejúžasnějších chrámových komplexů - Khadžuráho. Místní chrámy až do 19. století kryla džungle, a proto dnes patří k nejlépe zachovalý exemplářům chrámové architektury na světě. Další pomyslnou zastávkou expozice je střední toky řeky Jamuny, kde leží opuštěné město Fatehpur Sikrí, které v 16. století vystavěl tehdejší panovník Mughalské říše Akbar Veliký.

Buland Darvaza, Fatehpur Sikrí

Na obrazech desítek akvarelů s mystickým nábojem lze spatřit i mnohé další památky. Těšit se můžete na romantické pouštní paláce, velkolepé pevnosti, starobylé observatoře i koloniální architekturu. Výstava se uskuteční pod záštitou Velvyslanectví Indie v Praze. Vstup je zdarma.

Autor: Lidovky.cz