Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Praha o Rembrandta nepřijde. Jedna z nejočekávanějších výstav roku se přesouvá na září

Kultura

  10:00
PRAHA - Výstava Rembrandt: Portrét člověka, která měla začít v dubnu a měla být hlavní akcí letošní sezony Národní galerie Praha (NGP), začne 25. září v paláci Kinských. Do 31. ledna příštího roku představí více než 110 děl z významných českých i zahraničních institucí a soukromých sbírek a také jedinou malbu malíře Rembrandta van Rijn na území ČR s názvem Učenec ve studovně, která je aktuálně vystavena v expozici Staří mistři ve Schwarzenberském paláci.

Autoportrét s dvěma kruhy, Rembrandt Harmensz. van Rijn, c. 1665-1669. foto: The Iveagh Bequest, Kenwood House, London

„Výstava se tak s pomocí dalších Rembrandtových děl, i s pomocí prací jeho současníků i následovníků (Jan Lievens, Gerrit Dou, Ferdinand Bol, Govaert Flinck či Christopher Paudiss) pokusí přiblížit vnitřní život zachycený ve výrazu portrétovaného, ať už jím byl neznámý člověk či Rembrandt sám,“ uvedla kurátorka Lucie Němečková.

Rembrandt van Rijn - Noční hlídka.
Rembrandt van Rijn: Autoportrét, 1660

Epilog výstavy nabídne moderní pochopení Rembrandtova díla v tvorbě současných umělců. Jejich autorská interpretace pražského Učence ve studovně ukazuje, že Rembrandtovo dílo je i více než 350 let po umělcově smrti stále zdrojem inspirace.

Vzhledem k opatřením provázejícím prevenci šíření pandemie koronaviru nebylo možné výstavu otevřít v původně plánovaném termínu. Po dlouhých jednáních se nakonec podařilo zachovat koncepci projektu. I když vzhledem ke změně termínu určité úpravy nastat musely a není tak možné do Prahy přivézt některá původně zamýšlená díla. Díky novému termínu se podařilo zajistit jiná díla ze světových sbírek.

Výstava má poprvé v Česku shromáždit větší počet nejen Rembrandtových obrazů, ale i jeho kresby a grafiky, aby představila celou tvorbu umělce. Ústředním dílem výstavy bude obraz Učenec ve studovně ze sbírek NGP. Obraz z roku 1634 patří k nejcennějším dílům Národní galerie, která má ještě sedm desítek jeho grafických listů.

Rembrandt van Rijn (1606 až 1669) byl nizozemský malíř, kreslíř, grafik a rytec. Je považován za jednoho z nejlepších malířů a grafiků západního umění. Slavným se stal už za svého života a záhy byl považován za největšího nizozemského malíře. Jeho dílo zahrnuje portréty, zejména autoportréty, a také holandské krajiny a obrazy s mytologickými či biblickými tématy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!