Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Praha opět uvidí původní sestavu Morcheeby

Kultura

  10:59
PRAHA - Skladby z nové desky s názvem Blood Like Lemonade zahraje svým pražským příznivcům v pátek 7. října kapela Morcheeba. Pamětníci její největší slávy se opět dočkají původní sestavy.

Skye, když ještě zpívala s Morcheebou. Dnes jsou opět spolu. foto: Lidové noviny

Éterický duch hudby bratrů Godfreyových a posmutnělé texty přednesené zpěvačkou Skye přinesly kapele Morcheeba mnoho příznivců už po vydání první desky v roce 1996. Její příjemný mix triphopu, funku a blues, zahalený do melancholických melodií, je oblíbený i v České republice.

Právě zvonivě křehký hlas černošské zpěvačky Skye Edwardsové na přelomu dvou tisíciletí Morcheebu proslavil. Po rozchodu s ní v roce 2003 si duo našlo náhradu v podobě vokalistky Daisy Marteyové a o dva roky později vydalo album Antidote, víceméně akustický počin s nádechem psychedelie.

Zpěvačka Skye se vloni opět vrátila a znovu nabytou harmonii stvrdila nová úspěšná deska. V pátek z ní Morcheeba zahraje v Praze. Album s názvem Blood Like Lemonade podle hudebních publicistů představuje zdařilý comeback a jde prý o jedno z nejosobnějších alb s písněmi, v nichž se odrážejí osobní vztahy členů kapely. V pátek budou moci kvality formace posoudit i návštěvníci koncertu v pražském Kulturním centru Vltavská.

Reggae, jazz, pop i zvláštní šumění

Na počátku všeho byli bratři Paul a Ross Godfreyovi. Ten první uměl muziku naprogramovat, ovládal bicí živé i automatické, scratchoval s gramofonovými deskami a pěkně zpíval. Jeho bratr Ross zas kromě perkusí střídal basovku s klasickou španělkou a občas s pianem. Kapelu dali dohromady v roce 1995 a v klubu se seznámili s charizmatickou Sky, která umí kolem sebe rozdávat široké úsměvy.

Hned novinka You Can You Trust přinesla temnotami opředenou triphopovou atmosféru s eroticky znějícím hlasem Sky. Druhé album Big Calm zvedlo vlnu zájmu o Morcheebu i v ČR. Obsahovala prvky reggae, jazzu, vlivy elektroniky i filmových soundtracků.

Další album Fragments Of Freedom z roku 2000 slavilo úspěch u publika napříč žánry, kapelu posunulo do společnosti velkých popových hvězd. A pak přišlo Charango pojmenované podle malého strunného nástroje z Jižní Ameriky. Zněla na něm tklivá kytara a v dálce zvláštní šumění.

V červnu 1998 Morcheeba vystoupila v ČR na festivalu Jam a naposledy hrála v Praze bez Skye před třemi lety. Tehdy sebou měla francouzskou zpěvačku Mandy, která kontaktovala bratry Paula a Rose prostřednictvím stránek Myspace.com.

Autor: