Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Praha povolila býčí zápasy. V Obecním domě

Kultura

  15:00
PRAHA - Býčí zápasy v pojetí předních českých i světových umělců nabídne od 9. prosince výstavní projekt Tauromaquia: Tváří v tvář býku. Svět španělské koridy na výstavě připomene na 200 exponátů.

Italská herečka a přítelkyně Pabla Picassa Lucia Boséová se zúčastnila 8. prosince v Obecním domě v Praze prohlídky výstavy Tauromaquia: Tváří v tvář býku. foto: ČTK

Mezi umělci, kteří se vyjádřili k fenoménu býčích zápasů, patří Pablo Picasso, Francisco Goya, Salvador Dalí, ale i Emil Filla nebo Karel Čapek. Výstava jejich děl v prostorách Obecního domu v Praze potrvá do 3. dubna příštího roku. Spolupořadatelem akce je Galerie Vernon, která pro prostory Obecního domu v minulosti připravila například výstavu děl italského malíře a sochaře Amedea Modiglianiho.

Kurátorkou expozice je Serena Baccaglini, která v minulosti připravila například několik výstav Picassových děl ze sbírky italské herečky Lucie Bosé. Tato dlouholetá Picassova přítelkyně poskytla artefakty i pro pražskou výstavu a bude také čestným hostem zahájení expozice. Zápůjčky olejomaleb, kreseb nebo keramiky do prostor Obecního domu poskytnou galerie z Česka i zahraničí. Největším počtem děl je na výstavě zastoupena Národní galerie, která zapůjčila 29 exponátů - díla od Emila Filly, Jana Konůpka, ale také obraz neznámého autora, který pochází ze 17. století a je tak nejstarším dílem výstavy.

Další díla dorazila do Prahy například z muzea Réattu v Arles, Musée Picasso v Antibes, z galerie Phyllis Lucas v New Yorku, ze soukromých sbírek či z Picassova Musea Casa Natal v Malaze, které zapůjčilo Picassovo dílo do České republiky vůbec poprvé v historii.

Picasso v toreadorském kostýmu

"Býk symbolizuje sílu, statečnost a plodnost. Pro umělce ale neznamenaly býčí zápasy pouze vášnivou podívanou na boj člověka se zvířetem; dávaly jim možnost prezentovat názory," uvádí k výstavě Lada Brůnová z Galerie Vernon. To podle ní platí zejména o Pablu Picassovi: "Tematiku býčích zápasů využil k vyjádření postoje k diktatuře generála Franka. Obrazem Guernica se Picasso snažil upozornit veřejnost na bombardování stejnojmenného baskického města dne 26. dubna 1937. Úchvatné dílo zobrazuje ženu, býka a koně jako děsivé souputníky. Napadený býk symbolizuje ohrožení španělského lidu a jeho síly."

Přípravný karton pro tapisérii Guernica od Pabla Picassa

Návštěvníci výstavy budou mít možnost zhlédnout přípravnou kresbu k tomuto proslulému dílu. "Díky této jedinečné zápůjčce přípravné kresby se návštěvníkům naskytne příležitost vcítit se do Picassových pocitů. Přípravná kresba má totiž stejně impozantní rozměry jako výsledná tapiserie - 7 krát 3,3 metru," uvádí Brůnová. K vidění budou například i vzácné fotografie Picassa v toreadorském kostýmu.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...