Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Praha rozdělila miliony na 'malé' granty, putují charitě i neziskovkám

Kultura

  16:38
PRAHA - Radní hlavního města odsouhlasili rozdělení jednoletých kulturních grantů na letošní rok. Celkem by měla letos Praha na těchto dotacích podpořit kulturní organizace více než 68 miliony korun. Radní rozdělili granty, které nejsou vyšší než 200.000 korun, zároveň zastupitelstvu doporučili přijmout návrh na vyšší příspěvky. Informoval o tom radní pro oblast kultury Lukáš Kaucký (ČSSD).
Piano - ilustrační foto.

Piano - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Radní rozhodli o přidělení grantů do 200.000 korun za celkem 26,28
milionu. Podporu dostaly hudební, divadelní, výtvarné i literární projekty. Například pro charitativní Koncert pro Leontinku, na kterém zahrají zrakově postižení studenti hudby, město vyčlenilo 50.000 korun, o 100.000 více dostane slet bubeníků a 160.000 korun neziskový projekt Skutečná liga 2011, který je soutěží pro neprofesionální hudební skupiny.

Nejvíc peněz má dostat DOX
O vyšších částkách budou ve čtvrtek rozhodovat zastupitelé hlavního města. Podle návrhu by nejvíce peněz mělo obdržet Centrum současného umění DOX, a to 4,5 milionu korun, peníze dostanou také divadlo Bez Zábradlí, Ungelt nebo Strašnické.

2.1.2010 - Mám rád tuhle budovu

Magistrát obdržel podle Kauckého celkem 659 žádostí o grant, které po Praze chtěly dotace za téměř 330 milionů korun, tedy téměř pětkrát vyšší částku, než kterou magistrát vyčlenil. Uspělo 399 zájemců, dohromady by měli dostat 68,33 milionu korun.

Kromě jednoletých grantů Praha podporuje kulturu formou grantů víceletých. V minulých letech se metropole zavázala k jejich vyplacení ve výši 163 milionů korun. Návrh rozpočtu ale počítá s plošným pětiprocentním škrtáním, které by se mělo týkat i této položky.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...