Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Praha se dočkala. Roger Waters zboural Zeď

Kultura

  20:41
PRAHA - Zakladatel legendární britské rockové kapely Pink Floyd Roger Waters v pražské O2 areně symbolicky postavil a zase zboural svou proslulou Zeď. Beznadějně vyprodaná hala aplaudovala koncertu v rámci turné The Wall Live, jehož název odkazuje na slavné dvojalbum The Wall z roku 1979 a stejnojmenný film. Waters zahrál většinu skladeb z legendární nahrávky, která je jednou z nejprodávanějších desek všech dob.

Roger Waters na koncertní show The Wall foto: ČTK

Nad hlavami nadšených diváků v druhé polovině koncertu létalo nafukovací prase odkazující na starší album Pink Floyd Animals, jiné hudby než z The Wall však zaznělo minimum.

Na pozadí velkých pyrotechnických a světelných efektů začalo vystoupení krátce po 20:00 písní In The Flesh?. Hned na začátku koncertu ale mnoho řádných držitelů lístků k stání zažilo velké zklamání, když se už na namačkanou plochu nevešli.

Mezi takto postiženými hosty a organizátory na místě vznikaly ostré hádky a zejména zahraniční návštěvníci se dožadovali setkání s odpovědnými manažery.

Čtěte také

Podle pořadatelů problémy způsobili diváci, kteří dorazili na poslední chvíli a ucpali vchody na plochu k místům ke stání. Nakonec celou situaci vyřešili tím, že nespokojeným návštěvníkům umožnili vstup do vyhrazeného prostoru přímo pod pódiem.

Scéně v O2 areně vévodila 73 metrů dlouhá a 11 metrů vysoká zeď. Její plocha byla využita k videoprojekci, která nabídla nové výtvarné nápady i část animací použitých již ve filmu režiséra Alana Parkera z roku 1982 s Bobem Geldofem v hlavní roli vyhaslé rockové hvězdy Pinka.

V doprovodné skupině Waterse hrál na klávesové nástroje jeho syn Harry. Ten ještě v Praze vystoupí v neděli na samostatném koncertu v klubu Jazzdock.

Koncert nabídl přes dvě desítky skladeb z alba The Wall. Zazněly písně jako Another Brick in the Wall, Don't Leave Me Now, Hey You, Comfortably Numb, Run Like Hell nebo Waiting for the Worms, do nichž Waters promítl bolest ze ztráty otce, špatné vzpomínky na vzdělávací systém, přehnanou úzkostlivost matky, nevěru manželky i tlak showbyznysu. Na projektu The Wall byl autorem všech textů a téměř veškeré hudby.

Roger Waters

Šedovlasý a štíhlý Waters oblečený do trička a kalhot černé barvy hrál a zpíval před zvolna se tvořící zdí, jejíž poslední část byla zhruba po hodině koncertu dokončena s písní Goodbye Blue Sky. Její plocha potom sloužila pro efektní videoprojekci.

Obrovský zájem

Vedle pátečního koncertu si fanoušci mohou přijít poslechnout Waterse i 16. dubna. Důvodem k přidání nového termínu byl velký zájem o vstupenky. Oba koncerty byly dlouho dopředu vyprodané.

Velký ohlas vyvolala promítaná bombardovací letadla, z jejichž pumovnic padaly symboly komunismu, židovského státu, islámu i nadnárodních společností. Tísnivou atmosféru dotvářely obrovské nafukovací figuríny.

První část večera zakončila skladba Goodbye Cruel World, přestávku pak vyplnilo promítání tváří a krátkých životopisů padlých v různých válkách.

Roger Waters je shromáždil přes své internetové stránky, kam mu fanoušci posílali vzpomínky na svoje zesnulé příbuzné a přátele.

Dvojalbum The Wall se objevilo na pultech 30. listopadu 1979. Poté se rozjela série bombastických vystoupení, pro technickou náročnost se však konalo jen 29 koncertů.

Socialistický kapitalista

Sedmašedesátiletý zpěvák, skladatel a baskytarista zahájil světové turné 15. září koncertem v kanadském Torontu a ukončí je několika vystoupeními v Německu. Poslední koncert je naplánován na 18. června 2011 v Düsseldorfu.

Turné má 117 zastávek, podle některých zpráv jde o Watersovo poslední. Waters se do Prahy vrátil téměř na den přesně po čtyřech letech; naposledy zde vystoupil v dubnu 2007 s programem The Dark Side Of The Moon.

Roger Waters v pražské O2 areně

Levicově orientovaný Waters, který sám sebe nazývá "socialistickým kapitalistou", po rozchodu s Pink Floyd vydal několik sólových desek.

Na válečné akce Američanů v Iráku reagoval dvěma písněmi To Kill The Child a Leasing Beirut. Před šesti lety představil klasickou operu Ca Ira, na které pracoval s přestávkami 15 let.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!