Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Praha zvýší kulturní granty o 120 milionů, omezí partnerství

Kultura

  17:00
PRAHA - Celkový objem peněz, které hlavní město vydá na kulturu, se v příštím roce zvýší z 270 na 305 milionů korun.

Pražské granty jsou dlouhodobě předmětem sporů a vášní. Demonstrace před magistrátem v roce 2008 foto:  František Vlček, Lidové noviny

Praha dá příští rok na kulturní granty 300 milionů korun, což je o 120 milionů více než v letošním roce. Zároveň výrazně omezí prostředky, které dávala na kritizované partnerství, o jehož přidělení rozhodují výhradně politici. Oznámil to ve středu radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09).

V rámci partnerství Praha letos rozdělila 90 milionů korun, v roce 2013 poskytne jen pět milionů. Celkový objem peněz na kulturní dotace, tedy granty a partnerství dohromady, se v příštím roce zvýší zhruba o 12 procent z 270 na 305 milionů korun. Hlavním důvodem pro omezení partnerství je podle Novotného neprůhledné přidělování, kdy se k významným finančním prostředkům dostaly i organizace, jejichž kulturní přínos je podle radního přinejmenším sporný.

Partnerství bylo nedůvěryhodné

"Jednalo se o nedůvěryhodný institut, kde se pochybným způsobem rozdávaly desítky milionů," uvedl Novotný. "Můžu se domnívat, že až polovina ze stovek milionů rozdávaných v minulých letech na partnerství byla udělena na základě politické objednávky, a nikoliv na základě kulturních kvalit daného projektu," dodal radní.

O přidělení většiny peněz bude nově rozhodovat grantová komise, kterou tvoří 14 odborníků a jeden člen zastupitelstva. Praha také chce vyjít vstříc příjemcům grantů, kteří si dlouhodobě stěžují na to, že se o přidělování dotace dozvídají příliš pozdě. Žádosti o granty na rok 2014 chce město začít vyřizovat už na jaře 2013.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...