Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Prahu rozezní hlas známý z filmu o Edith Piaf

Kultura

  14:00
Bezmála padesát let po smrti největší šansoniérky 20. století zhlédne české publikum unikátní představení Edith The Show. Nesmrtelnému "Vrabčákovi" vdechne prostřednictvím jejích nejlepších písní život Jil Aigrot, francouzská zpěvačka, která jí dala hlas i ve filmu Edith Piaf (La Vie en Rose).

Představení Edith The Show foto: SMART Communication

Akce se uskuteční 4. prosince v pražském divadle Hybernia. Velkoryse pojatý večer, v němž má své místo také projekce řady dobových snímků z Paříže, je koncipován do dvou částí. První na diváky dýchne atmosférou Montmartru, legendární bohémské čtvrti, v jejímž pulzujícím denním i nočním životě se snoubí hudba, umění a krása s polosvětem alkoholu, prostitutek a drog.

Ve druhé části se dozvědí, co se s Edith dělo po válce, kdy slavila své největší úspěchy. Při jejích koncertech praskala ve švech pařížská Olympie i spousta dalších sálů po celé Evropě. Doprovod k představení na pomezí koncertu a divadla obstará kvartet pařížských muzikantů.

Žena, která žila tak, jak zpívala

Edith Piaf, vlastním jménem Édith Giovanna Gassion, se narodila 19. prosince 1915 jako dcera barové zpěvačky a pouličního akrobata. Dle legendy se tak stalo na chodníku ve čtvrti Belleville. Rodiče se o ní příliš nestarali, vyrůstala na ulici. Jedna z jejích babiček vedla nevěstinec, jehož osazenstvo se o ni staralo. Ve čtrnácti se Edith přidala k pouličním představením svého otce, díky nimž si vyzkoušela, jaké to je vystupovat na veřejnosti. Posléze působila jako pouliční zpěvačka v několika pařížských čtvrtích. Roku 1935 ji ve čtvrti Pigalle objevil Louis Leplée, majitel nočního klubu Le Gerny poblíž Avenue des Champs-Élysées. Protože byla tak drobná, představoval ji jako Môme Piaf (Opuštěné vrabčátko). Tato přezdívka jí už zůstala po celý život a stala se na desítky let symbolem Paříže, Francie a žánru zvanému šanson.

Zpěvačku Jil Aigrot objevila dlouholetá přítelkyně a tajemnice Edith Piaf Ginou Richer. Doporučila ji režisérovi snímku La Vie en Rose, u nás uváděného pod názvem Edith Piaf, a ten jí ve zfilmované biografii královny francouzského šansonu svěřil vokální party (herecky roli ztvárnila fenomenální Marion Cotillard). Úspěch filmu odstartoval kariéru této charismatické interpretky nejen v domácím, ale i celosvětovém měřítku.

Autor: