130 let
Světelné instalace na festivalu Signal.

Světelné instalace na festivalu Signal. | foto: Reprofoto

Prahu rozsvítí Signal festival. Zúčastní se Vladimír 518 i Kintera

Kultura
  •   7:00
PRAHA - Dnes večer se v pražských ulicích rozjede ojedinělá akce, která propojí videoartisty a výtvarníky nejrůznějších žánrů. V rámci Festivalu světla se bude na fasády pražských domů tvořit pomocí světelných paprsků. Na instalacích se podílejí umělci jako Vladimír 581, Milan Cais, Krištof Kintera, František Skála, Rony Plesl a další.

Barevné světelné instalace rozsvítí od 17. do 20. října řadu pražských domů, fasád a prostor, například Kostel sv. Ludmily, Staroměstské náměstí, Petřínskou rozhlednu, Letnou, Muzeum Kampa, Piazzetu Národního divadla, Emauzský klášter nebo Tančící dům.

Signal festival osvětlí i Staroměstské náměstí.

Inspirace Zdeňkem Sýkorou na zdi Muzea Kampa

Výtvarník a rapper Vladimír 518 chystá pro Signál speciální projekt SPAM, na kterém pracuje společně společně s Davidem Vrbíkem. Další Vladimírova instalace ma název Interpretace černo-bílých struktur Zdeňka Sýkory a je poctou českému malíři a architektovi, který už od 60. let začleňoval do tvorby svých děl počítače. Sýkora zastával názor, že ani při přísné, počítačově řízené struktuře se z díla nutně nemusejí vytratit emoce nebo osobitost. Vladimír s Davidem hodlají vzít základy Sýkorovy práce a reinterpretovat je tak, aby z nich mohla vzniknout zcela originální audiovizuální instalace. Uvidíte ji na jedné ze zdí u Muzea Kampa.

zdroj: www.youtube.com

České video-mappingové hvězdy oživí řeckou mytologii

Video-mapping, nová forma světelného umění, při níž se 2D a 3D projekcí oživují především architektonicky zajímavé budovy, je po celém světě čím dál tím populárnější. V Čechách se jím zabývá například umělecká skupina The Macula, tvořená Danem Gregorem a Amarem Mulabegovičem. Jejich nový projekt nese název Khôra a půjde o audio-vizuální interpretaci Platónova termínu, který označuje interval mezi bytím a nebytím. Khôra je v podstatě prostor s mateřskými podtexty, jenž nelze dokonale definovat. Macula mu ale hodlá dát alespoň zvukovou a obrazovou formu, jíž bude promítat na kostel sv. Ludmily na náměstí Míru.

Signal festival představí české i zahraniční světelné instalace.

V rámci festivalu proběhnou i doprovodné akce, workshopy, prohlídky a dílny. Jednodenní konference Cinema Live! na téma "Kino ve výtvarném umění a performing arts" představí různé pohledy na kinematografii skrze výtvarné umění, VJing, mapping a performance. Debatovat budou teoretici i výtvarníci, např. Martin Blažíček, Sylva Poláková, Filip Cenek nebo Martin Mazanec. Konference proběhne v pátek 18. října od 13 hodina v Centru audiovizuálních studií na FAMU.

Plavby za světlem

Ve spolupráci s Pražskou paroplavební a se společnostmi Eltodo a Philips připravil Signal program, který nabídne exkluzivní pohledy na světelné instalace festivalu z paluby historických parníků. Plavby za světlem budou multimediální komentovanou exkurzí po pražských architektonických skvostech. Speciální atrakcí je plavba na nasvíceném parníku Vyšehrad, který letos slaví 75. výročí a byl vyhlášen kulturní památkou.

Více o festivalu najdete na www.signalfestival.com

Autoři: Lidovky.cz, ČTK